Timișorenii sunt invitați la Sărbătoarea Iei – Sânzienele 2018, duminică, în parcul Uzinei

Timișorenii sunt invitați la Sărbătoarea Iei – Sânzienele 2018, duminică, în parcul Uzinei

- in Locale, Social, Stiri
0

Europarlamentarul umanist Maria Grapini îi invită timișorenii, alături de Asociația Femeilor Antreprenor, Asociația Seniorilor, tinerii umaniști, la Sărbătoarea Iei – Sânzienele, duminică 24 iunie, la ora 18.00, în parcul Uzinei (parcul cu stânci) din zona Dorobanților” Să împletim coronițe de Sânziene și să prezentăm frumoasa ie românească!”, este mesajul lui Grapini.

Ziua Universală a Iei este marcată în fiecare an, pe data de 24 iunie, odată cu Sărbătoarea Sânzienelor. Evenimentul vine să întărească demersurile pro tradiţii româneşti ale umanistei Maria Grapini, care a iniţiat o lege privind instituirea Zilei Naționale a Costumului Popular din România, care se sărbătorește în a doua duminică a lunii mai.

Eu am 25 de costume și încerc să mai achiziționez altele. Acum caut din zona Mehedinți. Vreau să vă spun că, atunci când sunteți supărați, când vi se pare că nu mai e nicio salvare, că totul pare negru în fața ochilor, că nimic nu merge, încercați să îmbrăcați o ie. Pentru mine ia este energia de care am nevoie, atunci când nu mai am energie. La Parlamentul European, i-am învățat pe mulți despre sărbătorilor românești. Acolo, eu mă îmbrac frecvent în ie. Totdeauna la o sărbătoare românească eu iau ia pe mine. Ziua Iei din 24 iunie noi am sărbătorit-o în avans la Parlamentul European. A fost splendid să vedeți sala PE, care de obicei are o atmosferă rigidă, însuflețită de culorile vii și luminoase ale iei. Au venit români din mai multe țări, din Italia, Spania, Franța și Germania, îmbrăcați în costume populare, din zona de unde au plecat din România. Eu i-am invitat să vină și a fost o atmosferă extraordinară”, spunea Grapini in 2017.

Gh. M.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *