Timișorenii, printre cei mai afectați români din cauza poluării

Timișorenii, printre cei mai afectați români din cauza poluării

- in Actualitate, Locale, Social, Stiri
0

Un studiu privind poluarea cu NO2, emisii produse în special de mașinile vechi și de cele diesel, realizat de compania europeană de cercetare CE Delft, arată că București, Cluj-Napoca și Brașov sunt printre cele mai poluate orașe europene cu această substanță clarificată drept cancerigenă de mare risc.

De asemenea, studiul a arătat că românii sunt europenii cei mai afectați negativ de costurile cauzate de impactul poluării aerului asupra sănătății. Totodată, Bucureștiul este orașul european al cărui locuitori au cele mai mari pierderi anuale din cauza impactului poluării aerului, 3.004 euro pe cap de locuitor. În termeni absoluți, în Europa doar Londra depășește Bucureștiul în privința costurilor sociale legate de problemele de sănătate cauzate de poluarea aerului.

În România, următoarele cele mai afectate orașe sunt Timișoara, Brașov, Cluj și Iași. În aceste orașe, particulele fine PM2.5 și PM10 au cel mai important impact negativ asupra costurilor sociale cu sănătatea, urmate de emisiile de oxizi de azot NO2, emisii cauzate în special de mașinile vechi și cele diesel.

Studiul european concluzionează că reducerea poluării aerului ar trebui să devină o prioritate de sănătate publică în orașele Europei. Rezultatele sunt relevante și în contextul pandemiei COVID-19, cercetările arătând că o calitate inferioară a aerului poate crește mortalitatea în cazurile de COVID-19.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *