Timișoreanul Colibășanu, la un pas să renunțe în timpul expediției pe Everest, după ce cortul i-a fost furat la 7.700 de metri

Timișoreanul Colibășanu, la un pas să renunțe în timpul expediției pe Everest, după ce cortul i-a fost furat la 7.700 de metri

colibasanu

Horia Colibășanu s-a întors, astăzi, în România, după ce a reușit să cucerească, în premieră națională, vârful Everest fără să folosească oxigen suplimentar sau ajutorul șerpașilor.

Alpinistul timișorean a fost felicitat de Nicolae Robu, Primăria Timișoara sponsorizând expediția cu 30.000 de lei. În cadrul unei conferințe de presă organizată la sediul instituției, Colibășanu a povestit că expediția a fost foarte grea, din cauza frigului, dar și pentru că i-a fost furat cortul pe când era la altitudinea de 7.700 de metri.

“Ca de fiecare dată, într-o expediție de o asemenea anvergură, am întâmpinat și câteva obstacole. Mi s-a furat cortul la o altitudine mare, a trebuit să mă descurc, să mă împrietenesc cu niște șerpași, să dormim împreună într-un cort ca să pot ataca vârful a doua zi. A fost destul de complicat la un moment dat și chiar credeam că va trebui să renunț.  Noaptea, cu câteva ore înainte de ascensiune, a fost foarte frig, -32 de grade Celsius, și nu știam dacă voi putea rezista”, a povestit Horia Colibășanu.

Alpinistul spune că cel mai greu i-a fost să coboare de pe vârful Everest. “Partea cea mai grea a fost coborârea de pe vârf, a durat trei zile, au fost trei zile grele în care în fiecare zi m-am luptat să înaintez, să cobor, să reușesc să mă retrag de pe munte. Cel mai dificil este să reziști în aerul rarefiat, să reușești să supraviețuiești acolo și să prinzi o prognoză de vreme bună să ajungi pe vârf”, a afirmat Colibășanu.

Timișoreanul a povestit că a stat pe vârful Everest, cel mai înalt punct de pe Pămănt, doar 20 de minute, suficient cât să realizeze câteva fotografii. “Pe vârf am stat cam 20 de minute și am făcut pozele cu sponsorii și cu steagul românesc. M-am gândit că am treabă de făcut, mi-am făcut treaba și m-am gândit că trebuie să cobor cât mai repede. Fără oxigen suplimentar am fost singur, doar un singur alpinist spaniol a mai urcat fără oxigen suplimentar din 1.000 de oameni care erau acolo, pe Everest. Ascensiunea a durat patru zile și expediția o lună și zece zile”, a spus Horia Colibășanu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *