TESZT 2017, Festivalul Euroregional de Teatru începe la Timișoara

TESZT 2017, Festivalul Euroregional de Teatru începe la Timișoara

- in Cultura, Locale, Social, Stiri
0

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” organizează TESZT 2017, Festivalul Euroregional de Teatru începe la Timișoara, festival fondat în 2008 cu scopul de a iniția un dialog între creatorii de teatru din regiune.

TESZT 2017 va avea loc între 20 și 28 mai și a devenit locul unde artiștii și publicul festivalului pot gândi împreună. Prefațând programele Capitalei Culturale Europene 2021, anul acesta festivalul cuprinde nu numai spectacole din regiune, ci și din locuri mai îndepărtate din Europa: 30 de spectacole din 16 țări. TESZT își propune să ajungă la toți spectatorii, indiferent de naționalitatea lor. De aceea, programul  include o mare varietate de spectacole în ceea ce privește formatul sau tipul propus. De la performance-uri intime, în format de unu la unu, la cele care folosesc specificitatea locului și producții solo, la formate mai clasice, concepute pentru studiouri sau scenă mare, de la teatru documentar și performance multimedia la concerte și spectacole de dans desfășurate în aer liber – în această diversitate toată lumea va putea găsi ceva care să-i fie pe plac. Timp de mai mult de o săptămână, spectatorii și participanții la festival sunt invitați să locuiască în oraș, să pedaleze într-o hidrobicicletă pe Bega alături de performeri, să călătorească prin spațiu și timp, să-și evalueze datoriile și să asculte concertul unui performer celebru în întreaga lume. Și pentru această a zecea ediție, organizatorii își mențin scopul de a prezenta cele mai importante aspecte sociale, acordând o atenție deosebită gesturilor de inventariere și rezumare. În mod similar, cele mai multe dintre spectacolele prezente în program abordează subiecte precum amintirile, respectiv triada trecut-prezent-viitor, cu reflecții asupra sinelui, confesiunile artiștilor despre ei înșiși și munca lor devenind elemente recurente ale spectacolelor.

În mod neconvențional, deschiderea festivalului este marcată de un spectacol monumental în aer liber, cu intrare gratuită. În data de 20 mai, Trupa Forte din Budapesta va prezenta spectacolul de dans Concerto / Cvartetul de coarde nr. 5 în Parcul Rozelor, în regia coregrafului Horváth Csaba, un invitat care revine la TESZT. Cele două lucrări de Béla Bartók, unul dintre cei mai importanți compozitori ai secolului 20, vor fi interpretate de Orchestra Filarmonicii din Győr și de Cvartetul Arcadia din Cluj-Napoca. Astfel, lucrările lui Béla Bartók, compozitor născut în Banat și care a emigrat ulterior în America, vor fi audiate în contextul unei colaborări internaționale.

Mai multe informații despre spectacolele din TESZT puteți găsi pe pagina nouă a festivalului,http://www.teszt.to/www.teszt.ro. Pentru a fi la curent cu evenimentele din festival, vă invităm să urmăriți pagina de facebook a festivalului TESZT, la  www.facebook.com/teszt.ro.

Gh. M.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *