Testări gratuite pentru depistarea cancerului de sân, la Dudeștii Noi

Testări gratuite pentru depistarea cancerului de sân, la Dudeștii Noi

- in Locale, Sanatate, Stiri
0

Peste 1.000 de femei din mediul rural vor fi testate gratuit in urmatoarele doua luni pentru depistarea cancerului mamar. Caravana „Nu am facut destul” strange, pentru al șaselea an la rând, medici și studenți la medicină care vor oferi consultații și informații în 14 sate din județele Timiș, Hunedoara, Arad, Satu Mare și Bihor. Astfel că, sâmbătă, 5 octombrie, caravana va ajunge la Dudeștii Noi.

Pe lângă testările pentru cancerul de san (examinare clinică, ecografie mamară, mamografie), medicii și studenții voluntari fac analize pentru inima (tensiune, puls, EKG), controale ale alunitelor suspecte, spirometrii pentru a verifică funcția plămânilor, asigura calcularea indicelui de masă corporală (pentru gradul de obezitate) și fac teste pentru diabet (măsurarea glicemiei).

Campania de testare și informare „Nu am făcut destul” este organizată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) în parteneriat cu Asociația Pacienților Cronici din România (APCR).

Încercăm în acest fel să ajungem noi la cei care nu reușesc să vină decât foarte rar la medic. Acolo unde medicii descoperă suspiciuni la ecografie, mergem mai departe – ne asigurăm că femeile fac, tot gratuit, mamografie în clinici de specialitate. Nu lăsăm pe nimeni de izbeliște. Descoperit la timp, cancerul mamar este tratabil”, spune Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

În România, cancerul mamar ajunge să ucidă mai mult de 3000 de femei în fiecare an tocmai pentru că nu este decoperit la timp. În lipsa unui program național de screening pentru depistarea precoce a bolii, specialiștii trag un semnal de alarmă și le îndeamnă pe femei să își facă lunar o autoexaminare și, cel puțîn o dată pe an, să meargă la control la medicul specialist.

E foarte important să depistăm cazurile în situații curabile. Acest lucru înseamnă succes terapeutic, dar și costuri mai mici pentru sistemul național de sănătate. Clar, rezultatele se văd. Din păcate, nu avem încă în România un program național de screening pentru depistarea cancerului de san, în ciuda promisiunilor repetate din partea autorităților”, explică dr. Cătălin Costovici, medic primar oncolog.

Experiență din anii trecuți a caravanei arată o femeie din 7 are o problema medicală la sâni, însă refuză să meargă la la doctor, fie de frică, fie de rușine. În județele din Moldova, medicii au descoperit că 4 din 5 femei nu făcuseră niciodată un control medical la sâni, iar anul trecut, în județele din Ardeal, au fost depistate două cazuri de cancer mamar, peste media europeană care e de 1 caz la 1.000 de testări.

Prevenția nu se face cu promisiuni, așa cum crede Ministerul Sănătății. Se face cu efort, cu implicare, cu seriozitate, cu un plan național și mai ales cu o finanțare corectă. Noi nu am primit până acum din partea Ministerului decât promisiuni”, atrage atenția Cezar Irimia.

Din 2014, de la prima ediție a campaniei, caravana a trecut prin 25 de județe. Au fost implicați peste 250 de voluntari și au fost testate 5.408 de persoane din mediul rural.