Teodor Meleșcanu, la Timișoara pentru a discuta despre securitatea în Balcani

Teodor Meleșcanu, la Timișoara pentru a discuta despre securitatea în Balcani

- in Actualitate, Educatie, Locale, Stiri
0

Eveniment important marți, 9 octombrie, la Timișoara. Universitatea de Vest a organizat a doua ediție a conferinței internaționale “Provocări privind securitatea în Balcani”, la care au participat și miniștrii de Externe din România și Serbia.

Ediția din acest an a avut invitați de marcă, atât miniștri, ministrul de externe al României, domnul Meleșcanu, ministrul de Externe al Serbiei, diverși membri ai ambasadelor, ai corpurilor diplomatice din diverse țări, foarte multe personalități specializate în zona de securitate cibernetică, de tot ceea ce înseamnă securitate. Universitatea de Vest din Timișoara se preocupă foarte mult de problemele din societate și credem că această problemă a securității în zona de vest a țării este extrem de importantă. Timișoara și Timișul sunt o zonă aproape de coridorul patru de transport transeuropean și rutele europene care leagă Balcanii de Vest, centru și restul Europei trec pe această zonă. Evident că UE, NATO vor gândi o strategie acestei zone în jurul și Timișoarei și a zonei de vest, ca piloni importanți în această strategie, pentru că nu pot face abstracție în contextul problemelor viitoare de noi. De asemenea, o importantă rută a migrației dinspre Orientul Mijlociu înspre zona de vest este prin apropierea Timișului și de aceea multe probleme trebuie discutate în societate, trebuie diseminate, de ce nu în cadrul acestei conferințe, cu mulți experți internaționali, venind cu idei, dezbatem probleme și sperăm noi, mergem cu soluții spre societate și spre decidenți“, a explicat Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara.

Pe de altă parte, Teodor Meleșcanu, ministrul de Externe, a precizat că România are ca priorități pentru când va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene de a ajuta Serbia cu privire la negocierile cu Uniunea Europeană. Însă, ministrul de Externe al Serbiei a ținut să precizeze ferm că țara nu va alege între Kosovo și UE, pentru că “umilirea Serbiei nu va fi permisă”, prin urmare nu va fi recunoscută independența Kosovo.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *