Teatrul muzical ,,Awakening” – un proiect UVT

Teatrul muzical ,,Awakening” – un proiect UVT

- in Educatie, Locale, Stiri
0

Un nou produs cultural inedit este reprezentat de spectacolul  ,,Awakening”, care este un proiect inedit de teatru muzical, transpus atât în formă scenică clasică, cât și în manieră cinematografică. Proiectul cinematografic reprezintă o premieră absolută, atât pentru UVT, cât și pentru Facultatea de Muzică și Teatru – fiind un episod pilot al viitoarelor spectacole de musical realizate de către  studenții și profesorii – artiști din cadrul FMT – UVT.

,,Awakening” este un spectacol al deșteptării și revenirii la viață după izolarea și singurătatea perioadei de pandemie, după autoizolarea în lumea virtuală. ,,Awakening” este interpretat de actori ai claselor de Actorie română și germană.

Spectacolul are certe valențe katharhice, certificate prin  dramaticul și stăruitorul îndemn de a ne ridica din „vidul online” și de a ,,pluti”  din nou în lumea ființelor vii. În același timp, ,,Awakening”, ne invită și la profunda și dureroasa meditație conform căreia identificarea ființei umane cu sursele virtuale poate declanșa fenomenul pierderii și înstrăinării umanității de propria sa esență. Spectacolul ne amintește că nu există viață, comunicare și nici iubire, între pereții lumii virtuale.

Fiind un spectacol de teatru muzical, asistăm la fericita și inedita simbioză dintre muzică, dans și teatru, între performanța vocală, poezia mișcării și arta actorului de teatru.

Distribuția este asigurată integral de către studenții specializării Artele Spectacolului – Actorie, limba romană și germană, Facultatea de Muzica si Teatru din Universitatea de Vest din Timișoara.

Spectacolul este pregătit de un colectiv al FMT – UVT: Regia artistică și scenariul – asist.univ.drd. Simona Vintilă; Pregatire voci: asist.univ.drd. Lavinia Răducanu; Pregatire muzicală: asist.univ.drd. Gabriel Muzicaș; Coregrafie: Alexandru Pintea  (alumni FMT – Actorie, în prezent balerin la Opera Timișoara)

Filmul teatrului muzical ,,Awakening”  este realizat de către ,,Timișoara Film Society”. Partenerii proiectului: Teatrul Maghiar de Stat ,,Csiky Gergely” Timișoara și Clubul  Rotary Opera Timișoara.

UVT propune comunității timișorene o serie de evenimente culturale premergătoare anului 2023, care se constituie într-un program „UVT2023 pentru TM2023”, grupate sub genericul „La UVT, Cultura este Capitală!”. În cadrul acestor evenimente, în această săptămână vă invităm să urmăriți premiera spectacolului ,,Awakening”, o formulă artistică aparte, prin care talentații colegi și studenți din cadrul Facultății de Muzică și Teatru a UVT marchează prin spectacol un pas înainte spre ieșirea din izolarea peroadei de pandemie. Vă așteptăm în 17 iunie la premiera spectacolului ,,Awakening”, spune rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea.

Trailer-ul filmului ,,Awakening” poate fi urmărit pe canalul de Youtube al UVT, la adresa: https://www.youtube.com/watch?v=UNgrVqJvBQE

Premiera spectacolului va avea loc în 17 iunie, începând cu ora 19, pe scena programului „WePerform – Seri de Muzică și Teatru”, oferit de FMT – UVT în Piața Unirii din Timișoara. Apoi, din 18 iunie, varianta cinematografică a spectacolului va putea să fie urmărită pe canalul de Youtube al UVT (https://www.youtube.com/c/uvtromania/videos).

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *