Eveniment important, la sediul Centrului de Cultură şi Artă a Judeţului (CCAJ) Timiş: Revistele Tăt Banatu-i funcea – a Asociaţiei Scriitorilor în Grai Bănăţean – şi Timisensis – a CCAJ Timiş – au fost lansate, marţi 8 decembrie, în prezenţa managerului CCAJT, prof. Liliana Laichici.
„Obiectivul revistei Timisiensis este valorificarea şi promovarea tradiţiilor şi folclorului din Timiş şi să descoperim valori culturale în teritoriu prin deplasările pe care le facem. Cel mai recent studiu prezentat şi în numărul acesta al revistei este făcut în Niţichidorf. La întâlnirea din Niţichidorf, au participat numeroşi specialişti în etnologie şi folclor, etnomuzicologie şi muzeografi din ţară. Acţiunea s-a încheiat cu un spectacol folcloric la care şi-au dat concursul trei ansambluri cunoscute din Timiş: Datina din Ghiroda, Boldureanca din Boldur şi Izvoraşul din Buziaş”, a explicat prof. Cornel Bogdan, din cadrul Colegiului Redacţional.
Revista Timisensis face parte din cadrul Compartimentul ”Cercetare, Conservare, Promovare Culturală” a CCAJ Timis. Compartimentul are ca obiectiv cercetarea, conservarea, valorificarea și promovarea artei și culturii tradiționale. Acesta desfășoară programe și proiecte culturale în domeniul culturii tradiționale urmărind: cercetarea obiceiurilor și tradițiilor din județul Timiș, protejarea și valorificarea patrimoniului cultural local, revitalizarea meșteșugurilor locale, păstrarea specificului multietnic al Banatului, dar și menținerea dialogului intercultural, dezvoltarea schimburilor culturale, atât la nivel național, cât și internațional. Activitățile sale sunt în concordanță cu Strategia Culturală a județului Timiș și totodată promovează identitatea culturală locală, oferind panorama unui peisaj cultural divers.
Iată ce a declarat Ion Căliman, Colegiul Redacţional, revista „Tăt Banatu-i fruncea”.
„Revista are un titlul fălos inspirat din graiul bănăţean, din cartea lui George Gârda, un pionier al graiului bănăţean, imediat după Victor Vlad Delamarina. Noi încercăm să ducem tradiţia mai departe. De 15 ani, într-o tabără a creatorilor în grai bănăţean din judeţele Cara-Severin şi Timiş s-a hotărât să realizăm o asociaţie a scriitorilor în grai bănăţean, dar şi o revistă”, a explicat Ion Căliman, din cadrul Colegiului Redacţional al revistei Tăt Banatu-i Fruncea.
Gh. M.