Tabără de pictură pe sticlă ,,Icoana în suflet de copil”, la Șag

Tabără de pictură pe sticlă ,,Icoana în suflet de copil”, la Șag

- in Locale, Social, Stiri
0

Mitropolia Banatului – Arhiepiscopia Timişoarei, Protopopiatul Timișoara I, Parohia Șag, în colaborare cu Primăria și Consiliul Local  Șag au organizat Tabără de pictură de icoane pe sticlă ,,Icoana în suflet de copil”, la Șag, evenimentul fiind inclus pe agenda culturală 2021 a Primăriei Comunei Șag.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Arhiepiscop și Mitropolit Ioan, în perioada 19-20 iulie, la parohia Șag din cadrul protopopiatului Timișoara I s-a organizat cea de-a  III-a ediție a Taberei  de pictură de icoane pe sticlă ,,Icoana în suflet de copil”.

Prezența la această tabără a fost una deosebită, patruzeci de copii au răspuns invitației venite din partea părintelui Băran Florin Ioan și au petrecut clipe pline de bucurie la biserica din Șag, unde au luat cunoștință cu universul icoanelor pe sticlă, cu specificul și particularitățile acestui gen de icoană, dar mai ales au fost bucuroși să realizeze ei personal o icoană, care să îi însoțească în rugăciunea zilnică.

După momentul de rugăciune tabăra, a fost deschisă de părintele protopop Zaharia Pereș, protopopul Protopopiatului Timișoara I, care a transmis și cuvântul de bun venit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului.

Programul taberei de creaţie a avut drept obiectiv implicarea copiilor în mai multe activităţi: aceștia  au învățat tehnica picturii de icoane pe sticlă, au desfășurat activităţi recreative, dialoguri pe teme religioase, au participat la jocuri și activități educative, s-au rugat și au luat prânzul împreună. Cu toții s-au bucurat de vacanță și și-au făcut prieteni noi. Un moment deosebit a fost trăit în ziua cinstirii Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, când au fost aniversați sărbătoriții zilei.

 Icoanele realizate de micii  iconari au fost reunite în cadrul unei expoziţii, ce a avut loc în data de 20 iulie, după slujba Vecerniei.  În cadrul acestei expoziții, copiii stăpâniţi de emoţie,  au primit diplome de participare şi cadouri din partea părintelui consilier Nichifor Tănase  și a părintelui protopop Zaharia Pereș.

Această tabără s-a adresat copiilor doritori să intre în universul popular al realizării acestui tip de icoane, prezent cu precădere în tradiția noastră bisericească. Pictarea icoanelor este o îndeletnicire deosebită, care necesită nu numai iscusinţă artistică, ci şi sensibilitate sufletească, credinţă în Dumnezeu şi un comportament frumos, toate împreună făcând posibile realizarea acestor „ferestre spre cer”.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *