Sute de copii din județul Timiș, bătuți de părinți

Sute de copii din județul Timiș, bătuți de părinți

- in Actualitate, Locale, Social, Stiri
0
violenta domestica

În data de 5 iunie este marcată Ziua împotriva Violenței asupra Copilului în România. Deși suntem în anul 2024, în continuare mulți părinți din județul Timiș consideră că „bătaia este ruptă din rai”.

În județul Timiș numărul cazurilor de violenţă domestică continuă să fie crescut, ele fiindu-ne sesizate fie telefonic, fie prin intermediul scrisorilor, prin e-mail, sau fizic, unele persoane venind chiar la sediul Direcţiei pentru a ne informa cu privire la anumite cazuri de violenţă domestică. Dacă în anul 2022, la nivelul DGASPC Timiş au fost înregistrate 930 de sesizări, dintre care 723 au fost confirmate, în anul 2023 numărul sesizărilor a crescut la 1147, din care 1001 au fost confirmate. Totodată, în primele 3 luni ale anului în curs au fost înregistrate 328 de sesizări, din care au fost confirmate 280”, a informat Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș.

Pentru a veni în sprijinul copiilor şi a îi învăţa care le sunt drepturile, dar şi responsabilităţile, cum trebuie să procedeze în caz de abuz, neglijare, bullying sau dacă văd că un copil se află într-o astfel de situaţie, DGASPC Timiş, alături de partenerii săi instituţionali, s-a implicat, în cursul acestui an, în organizarea mai multor campanii de informare cu privire la modalitatea de sesizare a cazurilor de violenţă asupra copilului.

Astfel, în ultimele luni ne-am întȃlnit cu mii de elevi, cărora le-am explicat importanţa sesizării, la timp, a unui caz de violenţă sau abuz asupra unui copil, de multe ori un simplu telefon putȃnd salva o viaţă. Un sprijin foarte mare în această luptă cu violenţa asupra copiilor a fost lansarea, de către Guvernul României, în 5 ianuarie 2022, a Numărului Unic Naţional pentru Copii 119, destinat semnalării cazurilor de abuz, exploatare, neglijare a copilului. La acest număr de telefon poate suna, 24/24 ore, orice persoană care are cunoștință despre un copil aflat într-o situație dificilă: copii aflați în situații de risc, abuz, neglijare, exploatare, părinți, vecini, cunoscuți, cadre didactice, practic orice cetățean care cunoaște un caz al unui copil aflat în dificultate sau pericol”, a transmis DGASPC Timiș.

De asemenea, la nivelul instituției există o echipă specializată care răspunde non-stop la acest număr de telefon. Fiecare apel este preluat și gestionat pe baza unor proceduri specifice, apelurile fiind transferate, în funcție de problematică, către echipele mobile de intervenție specializată din cadrul direcției, formate din specialiști în protecția copilului, care intervin în timp real, la orice oră a zilei, pentru a rezolva fiecare caz sesizat.

În situațiile de risc imediat la adresa vieții copilului, numărul 119 este interconectat cu numărul unic de urgență 112, care preia cazurile în regim special, iar în situațiile în care copiii au nevoie de suport psiho-emoțional, ei sunt puși în legătură cu echipa de psihologi, care va face o primă evaluare a cazului, oferind copilului consiliere și, în funcție de situație, va propune includerea lui, eventual și a familiei, într-un program de consiliere psihologică”, a detaliat DGASPC Timiș.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *