Super expozitie cu cele mai valoroase obiecte donate sau achizitionate de Muzeul Banatului Foto

Super expozitie cu cele mai valoroase obiecte donate sau achizitionate de Muzeul Banatului Foto

- in Actualitate, Locale, Social, Stiri
0

Câteva din cele mai frumoase și interesante exponate, scoase la iveală de siturile arheologice și recondiționate, obiecte provenite din donații sau achizițiile făcute anul trecut de către Muzeul Național al Banatului, pot fi admirate în mansarda Bastionului Theresia.

Cea mai valoroasă piesă a expoziției este un serviciu de argint din 18 piese, creat de furnizorul casei imperiale și regale a lui Franz Joseph.

Vedem evenimentele care au avut loc în 2018 la Muzeul Național al Banatului, expozițiile, săpăturile arheologice, publicațiile care s-au realizat și aproape toată activitatea care am avut-o în anul 2018. Din săpăturile arheologice avem multe piese care s-au restaurat, din donații avem primite foarte multe piese, peste 4000, iar din achiziții avem în jur de 160 de piese, foarte valoroase, lucru pentru care vreau să mulțumesc conducerii Consiliului Județean pentru că au avut încredere și ne-au oferit o sumă frumoasă, mai exact de 100 mii lei, ceea ce ne-a permis să îmbogățim colecțiile muzeului. Cea mai scumpă achiziție este un set de argintărie compus din 18 piese, un set deosebit și o sumă destulde mare. În acest an urmează foarte multe evenimente, mai multe decât în 2018. Anul aceste va fi unul important pentru noi pentru că sărbătorim unirea Banatului cu țara. Sper ca publicul va veni în număr mare la muzeu”, a spus directorul Muzeului Național al Banatului, Claudiu Ilaș.

Printre piesele expuse în „Patrimonium 2018” se remarcă portrete nobiliare din secolul al XIX-lea, desene din prestigioasa colecție interbelică ale scriitorului Virgil Birou, portretul lui Pogány László, jurnalist, om de cultură și proprietar al ziarului Temesvári Hírlap sau elemente de sticlărie și industria din Banat.

A fost mai ușor să aducem crâmpeie din lumile de mult dispărute, apuse, care spun povești despre oamenii locului, ai Timișoarei, ai Banatului prin intermediul unor obiecte din sticlă, argint, prin intermediul oportunităților nobiliare ale secolului XIX-lea, care s-au păstrat în ramele vieneze, autentice, prin intermediul atâtor donații a familiilor generoase ale orașului. Aș aminti familia profesorului Horia Vermeșan, generozitatea doamnei avocată Sanda Olariu a făcut de asemenea prezența unei lumi a Banatului de câmpie prin intermediul tatălui domniei sale Titus Olariu, apoi o Românie Socialistă altfel ilustrată prin fabricile de sticlă și cristal din perioada anilor 70 – 80, o industrie ușoară românească din aceeași perioadă reprezentată de fabricile timișorene, fabrica de pălării, de mănuși, celebra fabrică de pantofi Guban. Toate aceste fragmente din industria și cultura bănățeană sunt espuse astăzi prin intermediul unei selecții riguroase din cele peste 4.600 de obiecte achiziționate și donate Muzeului Național al Banatului”, a spus spus muzeograful Marius Cornea.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 16 mai – 30 iunie, de marți până duminică între orele 10:00 – 18:00 ,la Muzeul Național al Banatului, în mansarda B1 a Bastionului Maria Theresia.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *