Super eveniment de promovare a mirificului oraș Veliko Gradiste a avut loc la restaurantul Lloyd din Timișoara

Super eveniment de promovare a mirificului oraș Veliko Gradiste a avut loc la restaurantul Lloyd din Timișoara

Super eveniment de promovare a mirificului oraș Veliko Gradiste din Serbia a avut loc la restaurantul Lloyd din Timișoara, joi 6 aprilie, manifestare organizată de reprezentanții asociațiilor de turism din țara vecină și de Primăria Veliko Gradiște, cu sprijinul Consulatului Serbiei, Uniunii Sârbilor din Timișoara și al restaurantului Lloyd.

„Dacă doriți să aflați cea mai frumoasă destinație de vacanță situată la 120 de km de Timișoara veniți în minunatul oraș Veliko Gradiște, din Serbia. Aș dori să veniți să ne vizitați, fiindcă dacă veți merge o dată, veți veni și a doua oară. Vă așteptăm cu drag”, a spus Dragan Milici, primarul orașului prezent la Timișoara. În sprijinul afirmațiilor edilului Milici a venit și Iavor Radovancovici, managerul Lloyd, care a spus: „Vă garantez că cei care vor merge să viziteze Veliko Gradiște vor reveni acolo. E un loc mirific care merită cu prisosință vizitat”.

Invitații au fost aşteptați cu un atrăgător program artistic, o prezentare demonstrativă de gătit tradiţional sârbesc cu produse numai aici întâlnite, urmate, se înţelege, de o ciorbă de peste şi alte câteva specialităţi. De asemenea, Ansamblul Vlastimir Pavlovic Carevac susținut  un ales program artistic, urmat de o delicoasă prezentare a bucătăriei tradiţionale sârbe, cu specialităţi de ciorbă de peste, specialităţi la grătar şi specialitatea specialităţilor : fasole GRADISTANAC.

Situat la 137 de kilometri de Timișoara și la doar 114 kilometri de Belgrad, la poalele Carpaților, acolo unde râul Pek se varsă în Dunărea albastră, se află pitoreasca localitate Veliko Gradiste, un orășel cochet tradițional, cu străzi largi și o multitudine de grădini cu flori, peluze veșnic verzi și terase frumos aranjate.

Malul Dunării, Bazarul vechi, stațiunea turistică Lacul de Argint cu pădurile de salcâm alb constituie, cum spun cei din Veliko Gradiste, o sărbătoare pentru ochi, un balsam pentru suflet și o fabrică de sănătate.În lungime de 14 km lungime, Lacul de Argint, unul dintre cele mai  mari lacuri din Serbia, și-a luat numele de la licărirea argintie a reflexiilor apei pure filtrate de solul nisipos.

Zona Veliko Gradiște oferă vizitatorilor multiple posibilități de vizitare și agrement, plaje dotate la standarde moderne pentru sporturi nautice și acvatice, resorturi cu tot confortul, hoteluri și pensiuni, restaurante și baruri, terenuri de golf și de tenis, camping și multe altele.
Tot aici se găsește cel mai mare campus sportiv de pregătire pentru baschetul profesionist, simbol al sportului suprem in Serbia.

Zona este și un loc de pornire în plimbări cu barca și croaziere pe lac și pe Dunăre, cicloturism sau simple drumeții. De aici se poate pleca spre cetatea medievală Ram din apropiere, spre mănăstiri ortodoxe cu o istorie impresionantă, precum și în incursiune de pescuit sportiv. Ca un fapt divers, aici a fost realizată cea mai mare captură de crap, de 45 de kg, eveniment consemnat în cartea recordurilor.

Gh. M.