SUA au trimis 5.000 de soldaţi şi armament greu în Polonia, România şi Bulgaria

SUA au trimis 5.000 de soldaţi şi armament greu în Polonia, România şi Bulgaria

- in Actualitate, International, Stiri
0

Statele Unite ale Americii sunt pregătite să trimită tancuri, vehicule de infanterie şi până la 5.000 de soldaţi în Europa de Est, într-o mişcare puternică de răspuns la tendinţele expansioniste ale Rusiei, scrie cotidianul american „The New York Times”, citând mai mulţi oficiali americani şi europeni.

După cea mai amplă operaţiune de consolidare militară NATO după căderea Cortinei de Fier, şi Statele Unite ale Americii anunţă acum că intenţionează să întărească puterea aliaţilor de pe flancul estic, scriu jurnaliştii cotidianului american „The New York Times”.    Pentagonul a înaintat deja o propunere în acest sens, care are acum nevoie de aprobarea Secretarului american pentru Apărare, Ashton B. Carter şi de avizul final din partea Casei Albe. Dacă vor fi puse în aplicare, planurile vor însemna cel mai puternic pas făcut până acum, în contextul crizei din Ucraina şi a tensiunilor dintre Rusia şi Vest. Totodată, aplicarea propunerii ar reprezenta şi prima dată de la încheierea Războiului Rece când SUA staţionează armament greu în aceste ţări, membre noi ale NATO şi care s-au aflat până nu demult sub sfera de influenţă a Moscovei.

Propunerea Pentagonului prevede ca între 3.000 şi 5.000 de soldaţi să fie mobilizaţi pe teritoriul acestor aliaţi estici – Polonia, România, Bulgaria şi posibil şi Ungaria -, efective similare celor pe care SUA le-au mennţinut mai bine de un deceniu în Kuweit, după ce Irakul invadase ţara în 1990. „Este o schimbare de politică de mare însemnătate. Furnizează un nivel rezonabil de asigurări aliaţilor temători, chiar dacă nimic nu este la fel de bun precum staţionarea permanentă a unor soldaţi în teren”, explică James G. Stavridis, amiral în rezervă şi fost comandant suprem al forţelor aliate NATO, în prezent decan an Facultăţii Flectcher de Drept şi Diplomaţie din cadrul Universităţii Tufts.    Efectivele şi cantitatea de echipament prevăzute sunt mici comparativ cu ceea ce ar putea scoate la înaintare Rusia împotriva membrilor NATO sau la graniţele NATO, însă ar avea rolul unui semn credibil de angajament din partea americanilor, acţionând totodată şi ca un factor descurajator, precum Brigada Berlin în 1961.    Oficiali-seniori, implicaţi în aceste discuţii, spun că se aşteaptă ca aprobările finale să vină înainte de o reuniune a miniştrilor Apărării din NATO, care va avea loc luna aceasta, la Bruxelles, scrie „The New York Times”.

Sursa: adevarul.ro
Gh. MIRON