Studenții și-au imaginat casele viitorului în concursul Building Construct de la UPT

Studenții și-au imaginat casele viitorului în concursul Building Construct de la UPT

- in Educatie, Locale, Stiri
0

Amfiteatrul „Victor Vlad” al Facultății de Construcții din cadrul Universității Politehnica Timișoara a găzduit miercuri, 22 mai, etapa finală a concursului Building Construct, o competiție adresată studenţilor din anul I de la Facultatea de Construcţii, cu tema „Utilizarea materialelor de construcții moderne”, concepută pentru pregătirea tinerilor ca viitori specialişti în domeniul construcţiilor şi în special al materialelor de construcţii.

Prin derularea proiectului s-a urmărit îmbunătățirea abilităţilor studenţilor de la secțiile I.C. (Inginerie Civilă în limba romană), I.C.G. (Inginerie Civilă în limba germană), I.C.E. (Inginerie Civilă în limba engleză), dezvoltarea imaginației şi familiarizarea, încă din primul an, cu munca în echipă.

Concursul Building Construct, ajuns la ediția cu numarul 7, a reunit circa 250 de studenți, împărțiți în 16 grupe. Concursul s-a desfasurat sub indrumarea cadrelor didactice de la Facultatea de Construcții: Catalin Badea, Liana Iureș, Viorel Todea și Remus Chendes. Anul acesta, participanților li s-a adaugat o nouă probă, constând în prezentarea unei încercări de laborator, prin care să justifice alegerea făcută.

Pe parcursul a două luni, studenţii, organizați în echipe de maxim 16 membri, au avut de studiat materiale de construcţii sustenabile, iar ulterior de realizat o machetă folosind aceste materiale. Pe parcursul derulării proiectului, studenții au ținut o legătură permanentă cu cadrele didactice de la Disciplina de Materiale de Construcţii (cu rol de tutori-cadre didactice), cu studenţii din cadrul OSTL (cu rol de tutori-studenţi) și cu specialiști din domeniu.

Proiectul a avut două etape distincte:
Etapa I – Realizarea unei machete şi studierea unui material de construcții nou/sustenabil;
Etapa II – Prezentarea machetei şi materialului nou în Gala de jurizare/premiere.
În cadrul Galei de jurizare de miercuri 22 mai 2024, echipele participante şi-au prezentat rezultatele, machetele/ideile/produsele fiind evaluate de către un juriu format din cadre didactice, specialişti şi reprezentanţi ai studenților.

În deschiderea galei, conf.univ.dr.ing. Simon Pescari, prorector al Universității Politehnica Timișoara și cadru didactic la Facultatea de Construcții, a declarat: „Concursul este o aplicare a chestiunilor teoretice pe care le facem cu studenții anilor I. Le oferim posibilitatea să facă și cercetare și să pună în aplicare noțiunile generale pe care le studiază. Prin acest proiect ei iau contact direct cu materialele, pot vedea cum se pun acele materiale în operă, ce se întâmplă cu acele elemente în timp și, bineînțeles, să dea viață unei volumetrii”.

Tot în deschidere, conf.univ.dr.ing. Cătălin Badea, coordonatorul concursului, a apreciat că „proiectele sunt din ce în ce mai complexe și cu o implicare din ce în ce mai mare. Am observat un interes din partea studenților în special în ceea ce privește materialele noi, sustenabilitate, economie de energie, reutilizarea de materiale, folosirea de materiale neconvenționale sau chiar și deșeuri. La această ediție, pe lângă machetă, studenții au avut și un program experimental în care au realizat materiale, unele noi, alte materiale sustenabile sau eco-materiale și după aceea le-au testat, au interpretat rezultatele astfel încât să avem și parte științifică în cadrul concursului”.

La finalul concursului, juriul a premiat cele mai inovatoare proiecte:
Locul I: grupa de inginerie civilă în limba română 112B, care au avut ca machetă „Etapele unui șantier din beton armat” și încercarea de laborator „Utilizarea varului în mortar”;
Locul II: grupa de inginerie civilă în limba română 113A care a prezentat „Cabana A-Frame” și care au încercat „Armarea elementelor cu baghete de plastic”;
Locul III: grupa de inginerie civilă în limba germană ICG grupa A, cu macheta „Casă cu materiale expuse”, cu încercarea de laborator „Mortar cu armare dispersă”.
S-a acordat și o mențiune specială grupei 115A cu o altă machetă de tip „Cabană A-Frame”, folosind fibre de plastic în mortar.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *