Studenții de la Master UPT Tehnologii Multimedia dezvoltă site-uri web pentru ONG-uri

Studenții de la Master UPT Tehnologii Multimedia dezvoltă site-uri web pentru ONG-uri

- in Educatie, Locale, Stiri
0

Studenții masteranzi de la specializarea Tehnologii Multimedia – Universitatea Politehnica Timișoara au dezvoltat în ultimii ani zeci de site-uri pentru comunitate.

Printre beneficiari se numără Fundația Principesa Margareta a României, Fundația Comunitară Timișoara, Fundația Triade, Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Timișoara și mulți alții.

Se spune că un gram de practică valorează cât tone de teorie. Cadrele didactice de la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale – UPT au găsit soluția pentru a valorifica activitățile practice ale studenților masteranzi, contribuind la dezvoltarea proiectelor comunitare.

Anual, studenții Masterului Tehnologii Multimedia din cadrul UPT realizează ca proiect la disciplina Tehnologii Avansate Multimedia, un site web complex, cu elemente multimedia și suport de baze de date, accesibil pe telefoane mobile, cu elemente de criptare și securitate. Studenții sunt implicați în echipe complexe de dezvoltare ale acestor site web, pe baza experienței și din studiile de licență ei sunt absolvenți din domenii diferite, de la studii de calculatoare, tehnologii informaționale, marketing, comunicare, design vizual și chiar geografie sau psihologie, doar cu un interes puternic în tehnologii web și mobile.

Printre primele organizații care au beneficiat de munca studenților se numără Fundația Principesa Margareta a României, Fundația Pentru Voi, Fundația Comunitară Timișoara și Fundația Triade.

Astfel, în perioada 2017-2021, studenții de la masterul Tehnologii Multimedia au dezvoltat site-uri web pentru Fundația Comunitară Timișoara (https://www.fundatiacomunitaratimisoara.ro/), Centrul Comunitar Generații (http://centrulgeneratii.ro/) al Fundației Principesa Margareta a României, Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Timișoara (https://www.ctstimisoara.ro/), Fundația Pentru Voi (https://pentruvoi.ro/), Fundația Timișoara ‘89 (https://timisoara89.ro/), Școala Gimnazială „Aurel Solacolu” Ogrezeni (https://www.scoalaogrezeni.ro/), Asociația Educația la sat (https://educatialasat.ro/), Asociația Pentru Protecția Albinelor și Polenizatorilor Sălbatici (https://appaps.org/), Muzeul Digital Interactiv al Științei și Tehnologiei din UPT (https://muzeu.upt.ro/) și Societatea Antreprenorială Studențească din UPT (https://inohub.upt.ro/).

Ce spun studenții

Tinerii fost stimulați de valoarea puternic aplicativă a proiectului, provocarea de a comunica direct cu beneficiarul, dar și de munca în echipă alături de colegi.

„Tema practică de a concepe un site mi s-a părut foarte utilă, deoarece înveți mult mai multe făcând totul practic (“learning by doing”), decât să ți se explice totul teoretic la curs și să și se dea câteva exemple generale. […] Dintr-o grupă de 5 studenți, am rămas 3, dar comunicarea dintre noi a fost foarte bună și am reușit să finalizam proiectul cu succes. Sincer a fost educativ și distractiv.” – Daniel Costăchel, site-ul Centrului Comunitar Generații al Fundației Principesa Margareta a României.

„Am îmbinat învățatul cu utilul. În timp ce visam avioane și am format lucruri care nouă ne păreau firești, am avut un client adevărat care să ne aducă înapoi pe pământ. Am învățat multe lucruri de la profesorii noștri dar, folosindu-mă de vorba <<trebuie să dai cu capul ca sa vezi ca doare>>, această experiență unică ne-a ajutat să realizăm exact care sunt cerințele unui client și cum să le satisfacem. Ne-a ajutat să tragem cu ochiul în realitate și să vedem exact cum funcționează procesele de creație și dezvoltare în acest domeniu.” – Călușer Dorin în cadrul proiectului Educația la Sat

„Fiind una dintre puținele șanse primite în facultate să lucrăm la un proiect cu final folositor, pot spune că a fost o inițiativă de succes, oferindu-ne ocazia sa înțelegem mai ușor cum funcționează un sistem de management al conținutului, dezvoltându-ne și spiritul de echipă astfel.” – Florin Topîrceanu, site-ul proiectului de cercetare Open Virtual Mobility.

Ce spun beneficiarii

Organizațiile care au beneficiat de site-urile web dezvoltate de către studenți au apreciat de asemenea acest mod de lucru:

Apreciem această inițiativă și vă îndemnăm să continuați astfel de proiecte pentru a garanta o experiență reală și aplicată studenților. Studenții sunt foarte stăpâni pe cunoștințele lor și au o atitudine foarte pozitivă și constructivă”, Florentina Popescu, specialist Fundraising și Comunicare, Fundația Principesa Margareta a României.

Oportunitatea de a avea un site user friendly pentru o instituție people friendly a fost o bucurie pentru întreaga echipă FCTM și suntem recunoscătoare pentru ajutorul si dedicarea studenților, care ne-au făcut visul unui site nou posibil. Lucrul cu echipa a mers smooth, prompt, fiind un proces de învățare pentru ambele părți implicate. Mulțumim, sunteți minunați!”, Oana Petrescu, coordonator programe la Fundația Comunitară Timișoara.

Site-ul are un aspect profesional, are un design simplu și este ușor de accesat. Ceea ce trezește curiozitatea vizitatorului și îi captează interesul este înfățișarea atractivă a site-ului, prin paleta de culori care creează armonie și inspiră emoții. Site-ul este foarte atrăgător pentru vizitatori și, mai presus de toate, ușor de folosit. Ne exprimăm întreaga apreciere şi recunoștință pentru echipa de proiect și le urăm mult succes în activitatea viitoare”, Cristina Niță, director, Școala generală “Aurel Solacolu” Ogrezeni.

Pe lângă paginile web dezvoltate pentru comunitate, studenții de la Tehnologii Multimedia au contribuit și la dezvoltarea componentei digitale pentru proiectul Spotlight Heritage Timișoara – aplicațiile mobile pentru Android și IOS și site-ul spotlight-timisoara.euhttps://spotlight-timisoara.eu/ au creat resurse educaționale deschise pentru cursurile de pe platforma MOOC – Unicampus.ro și au sprijinit strategia de transformare digitală a educației în Universitatea Politehnica Timișoara în perioada pandemiei și nu numai, sub supravegherea cadrelor didactice de la Centrul Multimedia și Centrul de e-Learning UPT.

Programul de masterat Tehnologii Multimedia este una din cele mai populare specializări din cadrul Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale – UPT, fiind organizat de Universitatea Politehnica Timișoara începând cu anul universitar 2009-2010.

Fiind un master complementar, programul pregătește specialiști în utilizarea noilor tehnologii, unde se pot înscrie absolvenți ai diferitelor specializări universitare de licență, din diverse domenii, multe non-tehnice, care au un interes în utilizarea tehnologiilor multimedia într-o varietate de domenii de activitate, printre care: Dezvoltare Web,  Dezvoltare pentru Dispozitive Mobile, Producție Audio-Video, Design Grafic, Realitate Augmentată și Virtuală, Internet of Things, Open Data, Smart City, Cultura digitală, Antreprenoriat creativ, Tehnologii Blockchain sau Inteligența Artificială. Informații despre Master Tehnologii Multimedia: https://www.cm.upt.ro/tmm/

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *