Ștefan Szönyi, cetățean de onoare post-mortem al Timișoarei

Ștefan Szönyi, cetățean de onoare post-mortem al Timișoarei

- in Educatie, Locale, Stiri
0

Timișorenii sunt familiarizați cu lucrarea „Bălcescu și Eminescu” de pe clădirea de șapte etaje a UVT, dar puțini știu cine este autorul și mai puțini știu povestea creatorului mozaicului.

Opera este creația maestrului Ștefan Szönyi, născut la Banloc și format ca artist la Lugoj, Timișoara și Paris. În 1939, Ştefan Szönyi a plecat la studii la Paris, înscriindu-se la Academia Ranson. În perioada interbelică, artistul a fost atras de teme biblice şi a semnat câteva compoziţii expresioniste deosebite, inspirate de muzică, precum şi un şir de portrete romantico-mistice („Sfântul Sebastian”, seria de „Profeţi”, „Apocalipsa”).

Corneliu Baba îşi amintea că Ştefan Szönyi se ducea între cerşetorii din Timişoara pentru a-i imortaliza. După al doilea război mondial Ștefan Szönyi s-a stabilit la București, unde s-a afirmat ca un pictor de nivel internațional. În anul 1966 a revenit la Timișoara cu proiectul mozaicului pentru Universitatea de Vest din Timișoara.

Chiar în anul în care Universitatea de Vest din Timișoara celebrează 75 de ani de când Majestatea Sa Regele Mihai semna decretul regal de înființare, meritele deosebite ale maestrului Ştefan Szönyi în domeniul culturii sunt recunoscute de comunitatea orașului, la inițiativa Primăriei Timișoara, care îi va acorda titlul de cetăţean de onoare post-mortem al municipiului Timișoara.

Astfel, vineri, 10 mai, de la ora 10:00, în holul principal al UVT, va avea loc  ceremonia învestirii cu titlul de cetățean de onoare a părintelui picturii monumentale, maestrul Ştefan Szönyi, precum și la o incursiune în viața și opera artistului.

La eveniement vor participa și primarul Timișoara, Nicolae Robu, rectorul Universității de Vest din Timișoara, Marilen Gabriel Pirtea și fiica artistului, Anca Thomas Szönyi.

Gh. M.