Stefan Hell, unul dintre cei doi laureați de Nobel care au studiat la Liceul “Lenau” din Timișoara, doctor honoris causa al Universității de Vest

Stefan Hell, unul dintre cei doi laureați de Nobel care au studiat la Liceul “Lenau” din Timișoara, doctor honoris causa al Universității de Vest

stefan hell

Stefan Walter Hell, unul dintre cei doi laureați de Nobel care au studiat la Liceul “Nikolaus Lenau” din Timișoara, va primi din partea Universității de Vest cea mai mare distincție universitară. Stefan Hell este așteptat în data de 19 aprilie la universitatea timișoreană pentru a primi titlul de Doctor Honoris Causa.

Fizician german de origine română, Stefan Walter Hell este directorul Institutului Max Planck de Chimie Biofizică din Göttingen. În anul 2014 a primit Premiul Nobel pentru Chimie, împreună cu Eric Betzig și William E. Moerner, „pentru dezvoltarea microscopiei fluorescente cu super-rezoluție”.

Stefan Hell provine dintr-o familie de șvabi bănățeni. Mama sa a fost învățătoare, iar tatăl inginer. A copilărit la Sântana, în județul Arad, unde a urmat școala elementară între anii 1969 și 1977. În anul 1977 a fost admis la Liceul Nikolaus Lenau din Timișoara, ale cărui cursuri le-a urmat până în 1978, când a emigrat cu familia în Republica Federală Germania.

Stefan W. Hell este membru de onoare al Academiei Române din 2012, iar miercuri, 19 aprilie, de la ora 10.00, în Aula Magna, va deveni membru de onoare al comunității academice a UVT, acordându-i-se titlul de Doctor Honoris Causa Scientiarum.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *