Statul de drept în Uniunea Europeană. Mare dezbatere în Parlamentul European organizată de Maria Grapini

Statul de drept în Uniunea Europeană. Mare dezbatere în Parlamentul European organizată de Maria Grapini

- in Locale, Politica, Stiri
0

Statul de drept în Uniunea Europeană. În Parlamentul European, a avut loc o conferință pe atât de importantă, pe cât de controversată, organizator și gazdă a fost, marți, europarlamentara Maria Grapini. Au participat eurodeputați din Franța, Belgia, Polonia, România, Cehia, directorul general și șeful de unitate de la OLAF, reprezentanți ai comisiei pentru afaceri constituționale, Pierre Ludovic- membru al cabinetului pe justiție, Didier Reynders, avocați din baroul din Bruxelles, reprezentanți ai Reprezentanței Permanente a României la UE, Reprezentanța Permanentă a Ungariei la UE și au participat la dezbatere ca speakeri: Dan Nica, șeful delegației române S&D, MEP Domenec Ruiz Devesa, coordonatorul comisiei pentru afaceri constituționale din PE, Prof. Gregory Thuan Dit Dieudonne- avocat în baroul din Strasbourg, reprezentând peste 60 de cazuri complexe pe rolul Curții Europene a Drepturilor Omului și a altor forumuri internaționale împotriva mai multor state membre, doamna Sarmiza Andronic, renumitul politolog prezent în spațiul public la emisiuni și dezbateri televizate cu subiecte sociale și politice, Răzvan Savaliuc, cunoscut în breasla presei pentru dezvăluirile, comentariile și analizele de specialitate, jurnalistul Marius Ghilezan și eurodeputatul Tudor Ciuhodaru.

Concluzia Mariei Grapini a fost: ”Sunt bucuroasă că am ales să fac această dezbatere. S-a dovedit că instituțiile europene mai au mult de făcut pentru transparență în deciziile luate, guvernele statelor membre în respectarea propriilor constituții și justiția în respectarea principiilor de prezumția de nevinovăție, dreptul cetățeanului la apărare și la procese echitabile. Sper ca fiecare parte să-și facă treaba în slujba cetățenilor. Eu am solicitat eliminarea dublei măsuri în analizele făcute de instituțiile europene și de respectarea democrației reprezentative din fiecare țară și a constituțiilor naționale. Viitorul Europei depinde de încrederea cetățenilor în instituțiile europene, în justiție și în instituțiile democratice din propriile țări”.

Maria Grapini: scrisoare deschisă adresată comisarului pe Justiției, Didier Reynders

Conferința “Statul de drept în Uniunea Europeană”, un eveniment pe cât de important, pe atât de incitant, a fost organizată, marți, la PE de europarlamentarul Maria Grapini.

Cu acest prilej, Maria Grapini a reiterat, din startul conferinței, necesitatea unei singuri reguli privind funcţionarea statului de drept pentru toate statele membre din Uniunea Europeană.

Prin urmare, la două zile după conferință, Maria Grapini i-a trimis o scrisoare deschisă comisarului european, Didier Reynders, pe tema punctelor de vedere expuse-dezbătute-analizate la manifestare.

În urma conferinței, au rezultat următoarele cerințe:
Creșterea transparenței instituțiilor europene în deciziile luate în raport cu statele membre;
• Folosirea unui singur standard în analizarea funcționarii statului de drept în statele membre;
• Respectarea subsidiarității și a democrației reprezentative în fiecare stat membru;
• Dificultatea creata de principiul unanimității în Consiliu și găsirea mijloacelor de modificare a acestei prevederi în tratat;
• Imbunățirea comunicării instituțiilor europene și naționale către cetățeni;
• Creșterea siguranței cetățenilor în ceea ce privește respectarea drepturilor lor;

Vă rog, domnule Comisar, să aveți amabilitatea de a răspunde la problemele ridicate pentru a putea informa cetățenii din țara mea, care este poziția Comisiei privind problemele legate de subiectul pus în dezbaterea Conferinței pe care am organizat-o”, atenționează arată Grapini în scrisoarea pe care o publicăm și noi.
Gh. M.