Stânca Baba Caia din Banat, frumusețea din Clisura Dunării. Ce spun legendele FOTO

Stânca Baba Caia din Banat, frumusețea din Clisura Dunării. Ce spun legendele FOTO

stanca baba caia

Turiștii care ajung în Clisura Dunării vor avea ocazia să observe un obiectiv cu totul interesant și fascinant în același timp. Stânca Baba Caia marchează intrarea propriu-zisă în Clisura Dunării și se află la doar câțiva zeci de metri de drumul național care șerpuiește malul stâng al Dunării, în țara noastră.

Stânca Baba Caia are o înălțime de aproximativ șapte metri și este unică în Clisura Dunării. Monumentul turistic se află în dreptul localității Coronini, iar până la crearea lacului de acumulare pentru hidrocentrala Porţile de Fier, de stâncă se legau odgoanele-barieră, care nu permiteau vaselor ce intrau în defileul Dunării să scape nevămuite.

Sătenii din Coronini povestesc că stânca Baba Caia are şi o legendă care spune că un cneaz sârb şi-ar fi legat nevasta infidelă de această stâncă, spunându-i: „Babo, kaji se“, ceea ce, în limba sârbă, înseamnă: „Nevastă, căieşte-te!“.

Nevasta însă, orgolioasă, a refuzat să se căiască, spunând că este nevinovată, şi a rămas acolo până s-a transformat în stâncă. De partea cealaltă, pe malul românesc, bărbaţii care aveau neveste infidele le ameninţau spunând ca o s-o păţească şi ele precum cea care a fost legată, iar de acolo ar fi rămas vorba „babă
ca aia“.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *