Sprijin european pentru salvarea celei mai importante cladiri din Baile Herculane

Sprijin european pentru salvarea celei mai importante cladiri din Baile Herculane

- in Locale, Slider, Social, Stiri, Turism
0

Sprijin important pentru salvarea Băilor Neptun, cea mai valoroasă clădire din stațiunea Băile Herculane, din județul Caraș-Severin. Inițiatorii proiectului Herculane Project anunță că Băile Neptun a fost inclus pe lista scurtă de finaliști ai programului „7 cele mai periclitate” monumente culturale din Europa.

Suntem foarte bucuroși că în sfârșit putem împărtăși cu voi o veste extraordinară pentru Băile Neptun. Un juriu al Europa Nostra a ales Băile Neptun pe lista scurtă de finaliști pentru unul dintre cele mai importante programe din Europa pentru protejarea patrimoniului. Încă de la începutul acestui an am început un proces plin de speranță în încercarea de a înscrie Băile Neptun în Programul „7 cele mai periclitate 2022”. Acest program a fost lansat în 2013 de Europa Nostra împreună cu Institutul Băncii Europene de Investiții – European Investment Bank cu scopul de a identifica cele mai valoroase și periclitate locuri și de a mobiliza toate entitățile relevante pentru salvarea lor. Le mulțumim enorm Primăria Băile Herculane și domnului primar Cristian Miclău pentru tot sprijinul acordat”, a informat Herculane Project.

Europa Nostra, prin intermediul acestui program, a ajutat mai multe obiecte de patrimoniu, printre care și Cazinoul din Constanța și Roșia Montană.

Cu o situație juridică similar de incertă, relevanța și atenția ce a adus-o înscrierea pe lista celor 7 a ajutat nemăsurabil de mult pentru salvarea celor două obiective de interes național. Selecția a fost întocmită în baza semnificației patrimoniului și a valorii culturale remarcabile a fiecărui sit, precum și datorită pericolului grav cu care se confruntă în prezent. Nivelul de angajament al comunităților locale și angajamentul părților interesate publice și private de a salva aceste situri sunt considerate valori cruciale. Un alt criteriu de selecție a fost potențialul acestor situri de a acționa ca un catalizator pentru dezvoltarea durabilă și ca un instrument de promovare a păcii și a dialogului în localitățile lor și în regiunile extinse”, au detaliat reprezentanții ONG-ului timișorean.

Programul “7 cele mai periclitate” este condus de Europa Nostra în parteneriat cu Institutul Băncii Europene de Investiții. De asemenea, are sprijinul programului Europa Creativă (Biroul Europa Creativă România – Cultura) al Uniunii Europene.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *