Speranțe pentru afaceriștii români, privind pachetul bancar şi mecanismul taxării inverse

Speranțe pentru afaceriștii români, privind pachetul bancar şi mecanismul taxării inverse

- in Economie, National, Stiri
0

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a participat la reuniunea Consiliului pentru Afaceri Economice și Financiare al Uniunii Europene (ECOFIN), desfășurată la Bruxelles. Pe agenda reuniunii au figurat teme precum Pachetul Bancar, măsuri de consolidare a cooperării administrative în domeniul TVA, mecanismul taxării inverse și cota redusă de TVA pentru publicațiile electronice.

Miniștrii de finanțe din Uniunea Europeană au ajuns la un acord general în privința Pachetului Bancar, al carui obiectiv este reducerea riscurilor pentru instituțiile de credit. România a susținut textul de compromis al Președinției Bulgare, în contextul necesității avansării proiectului de reformă a cadrului legislativ european în domeniul financiar-bancar.

Pachetul agreat la nivelul Consiliului, reflectă un compromis echilibrat în sensul protejării intereselor contribuabililor europeni, stabilitatea financiară şi buna finanţare a economiei, a precizat Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor.

În cadrul reuniunii, România a susținut ajungerea la un acord și pe tema Mecanismului de Taxare Inversă în domeniul TVA-ului, având în vedere propunerea de directivă a Comisiei Europene din decembrie 2016, prin care statele membre ce îndeplinesc anumite condiții ar putea să aplice, temporar, un mecanism generalizat de taxare inversă în legătură cu furnizarea de bunuri și servicii care depășesc pragul de 10.000 Euro per factură. Măsura vizează combaterea fraudei în domeniul TVA și are caracter tranzitoriu, până la instituirea sistemului de TVA definitiv. Romania consideră că, în contextul în care reducerea fraudei fiscale este o prioritate la nivel european şi, în special, la nivelul ţării noastre, trebuie să găsim soluţii care să permită aplicarea generală a taxării inverse.

În intervenţia sa, ministrul român de finanţe a subliniat faptul că sprijină un astfel de mecanism şi a propus găsirea unei soluţii cât mai curând posibil. Ar trebui să acordăm statelor membre care sunt interesate să aplice acest mecanism posibilitatea de a face acest lucru, întrucât poate fi un instrument crucial pentru reducerea deficitului de TVAa menţionat ministrul finanţelor publice.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *