SPECTACULOS Una dintre cele mai frumoase zone din vestul ţării va deveni cea de-a doua rezervaţie a biosferei din România, după Delta Dunării

SPECTACULOS Una dintre cele mai frumoase zone din vestul ţării va deveni cea de-a doua rezervaţie a biosferei din România, după Delta Dunării

portile de fier

O zonă incredibil de frumoasă din vestul ţării va deveni cea de-a doua rezervaţie a biosferei din România, după Delta Dunării. Este vorba de Parcul Natural Porţile de Fier, care este situat pe teritoriile administrative ale judeţelor Caraş-Severin şi Mehedinţi.

Anne Jugănaru, secretar de stat în ministerul Mediului, a declarat pentru Mediafax că acest parc a obţinut aprobarea UNESCO pentru a deveni rezervaţie a biosferei. Urmează să fie promovată şi o hotărâre de guvern în acest sens.

Statutul de rezervaţie a biosferei îl are în România doar Delta Dunării. Înainte de anul 1989, şi Munţii Retezat şi Pietrosul Rodnei au fost declarate rezervaţii ale biosferei, însă au pierdut acest statut din cauza absenţei aşezărilor umane.

“O rezervaţie a biosferei favorizează dezvoltarea durabilă prin echilibrul asigurat între preocupările pentru protecţia mediului, protecţia socială şi culturală, păstrarea tradiţiilor şi activitatea economică. Prezenţa aşezărilor umane în interiorul rezervaţiilor biosferei constituie o particularitate dar şi obligativitate care nu se regăseşte în cadrul rezervaţiilor naţionale. În multe astfel de rezervaţii, comunităţile locale au câştigat enorm în urma promovării produselor locale sub eticheta şi sigla rezervaţiei biosferei”, a explicat secretarul de stat în Ministerul Mediului.

Parcul Natural Porţile de Fier se întinde pe o suprafaţă de peste 115.000 hectare, fiind unul dintre cele mai mari parcuri naturale din ţara noastră.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *