SPECTACULOS Imagini în direct cu cea mai rară pasăre din România, surprinse în Banat FOTO

SPECTACULOS Imagini în direct cu cea mai rară pasăre din România, surprinse în Banat FOTO

- in Actualitate, Locale, Slider, Stiri
0
soim dunarean

Timişorenii pot urmări imagini de-a dreptul spectaculoase în direct, pe Internet, filmate chiar într-un cuib din Banat. În premieră naţională, ieri, două exemplare de şoim dunărean, cea mai rară pasăre din România, au ocupat cuibul monitorizat video amenajat pe un stâlp de înaltă tensiune din Câmpia de Vest.

Șoimul dunărean a apărut, la sfârşitul lunii decembrie, pentru prima dată la cuibul care este filmat non-stop din luna iunie a acestui an de către Asociația Wild Watch, un ONG de mediu. Vestea a fost dată pe pagina de facebook a ONG-ului de mediu, iar imaginile sunt transmise în timp real pe site-ul wildliferomania.com.

“Prezența la cuibul din Câmpia de Vest a acestei specii pe cale de dispariție, este o bucurie imensă pentru noi și pentru partenerii noștri din acest proiect, dar și pentru toți cei care ne urmăresc online și cărora le mulțumim pentru implicare. Transmiterea acestor imagini în timp real este nu doar o premieră în România, ci și cea mai frumoasă implinire a ideii de la care a plecat Wildlife Romania: realizarea unei “grădini zoologice virtuale” în care animalele prezentate să fie monitorizate în libertate”, spune Cristian Ilea, iniţiatorul proiectului.
soim dunarean

Specialiştii atrag atenţia asupra faptului că degradarea habitatelor, dar și folosirea pesticidelor sau lipsa locurilor de cuibărit reprezintă principalele cauze ale scăderii numărului de şoimi dunăreni într-un ritm accelerat, în ultimii ani. Această pasăre se află pe Lista Roşie a speciilor pe cale de dispariţie realizată de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii.

Ultimele perechi cuibăritoare de șoim dunărean din România au fost semnalate în Dobrogea, dar și în Banat, acolo unde au fost surprinse imaginile de ieri în premieră națională. Cuibul de pe stâlpul de înaltă tensiune din Câmpia de Vest este unul dintre cele 34 de cuiburi artificiale montate de Enel Distribuție Banat în perioada 2012-2014, prin proiectul Life+ de conservare a şoimului dunărean.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *