SPECTACOL în centrul Timișoarei: joc de șah cu piese umane care s-au luat la “bătaie”. Ce aniversăm în aceste zile FOTO

SPECTACOL în centrul Timișoarei: joc de șah cu piese umane care s-au luat la “bătaie”. Ce aniversăm în aceste zile FOTO

- in Cultura, Locale, Slider, Social, Stiri
0
sah cu piese umane

Spectacol cu totul special organizat, în această după-amiază, în curtea Bastionului Theresia din Timișoara, de către Muzeul Național al Banatului. Este vorba despre cea de-a doua ediție a evenimentului “Șah la rege – Jocul istoriei”. Acesta a presupus, de fapt, un joc de șah cu piese umane ce au reconstituit bătălia pentru Timișoara din urmă cu 300 de ani.

Ineditul spectacol a transpus confruntarea din octombrie 1716, care a marcat un moment de cotitură pentru Timișoara și întregul Banat. Și anume, cucerirea Timișoarei turcești de către armata austriacă condusă de prințul Eugeniun de Savoya. Astfel, momentul istoric a fost marcat, simbolic, printr-o partidă reală de șah, în care, însă, protagoniștii au fost eroii bătăliei de atunci.

Rolurile de pe tabla de șah au fost interpretate de tineri actori, elevi ai liceelor “Carmen Sylva” și “Nikolaus Lenau” din Timișoara, și de oaspeții lor, elevi din Elveția, sosiți în cadrul unui schimb intercultural.Scenariul și coloana sonoră live aparțin tinerilor barzi de la Peregrinii.

“Este un eveniment inedit, care poate fi și interactiv, se poate juca șah, cei din public pot fi provocați la o partidă de șah. Este un eveniment cu care lumea s-a obișnuit și care adună un public destul de numeros, și ne bucurăm foarte mult“, a afirmat Claudiu Ilaș, directorul Muzeului Național al Banatului din Timișoara.