Spectacol de teatru inedit, într-un camion, care se deplasează în puncte cheie din oraș și din afara Timișoarei

Spectacol de teatru inedit, într-un camion, care se deplasează în puncte cheie din oraș și din afara Timișoarei

- in Cultura, Locale, Social, Stiri
0

Teatrul Basca din Timișoara și Rimini Protokoll propun un spectacol de teatru inedit, în mișcare, în centrul atenției aflându-se un camion reconvertit care transportă povești și doi șoferi de TIR. Sala de spectacol este însăși în mișcare, un trailer cu 46 de locuri care se deplasează în puncte cheie din oraș și din afara Timișoarei.

“Cargo Berlin – Timișoara” este o experiență teatrală care documentează poveștile a doi șoferi de camion români și pune în lumină provocările cu care se confruntă transportatorii de marfă din Europa de Est. Producția se va juca între 31 martie și 27 mai la Timișoara, ca parte a programului Capitală Culturală Europeană 2023.

Transportatorii de marfă din Europa de Est au acaparat peste 40% din piața europeană de transport datorită prețului accesibil, ceea ce duce la salarii mici și condiții de muncă dure pentru șoferii lor. Cargo Berlin – Timișoara este o experiență live inovatoare și unică ce pune rutina lor într-o piesă de teatru și spectatorii în inima problemei.

Camionul este transformat într-o sală de spectacol, are o fereastră pe partea laterală, un sistem audio și reflectoare în exterior. Publicul se așază în interiorul camionului, unde odată erau stivuite mărfurile. Astfel, camionul acționează ca un observator, o sondă de teatru și un binoclu mobil, permițând publicului să examineze împrejurimile ca un microscop.

“Spectacolul durează două ore și include vizite la diverse obiective de pe marginea drumului – rampe de manipulare a mărfurilor, depozite, puncte de control și multe altele. Pe măsură ce călătoresc, biografiile șoferilor, dar și realitatea din fața ochilor lor, sunt transmise în direct în camion prin intermediul unor microfoane fără fir, creând o experiență captivantă de road movie care nu seamănă cu nimic altceva. Spectacolul include publicul în realitatea de doi metri pătrați a unor șoferi de TIR”,  detaliază Ana-Maria Ursu, manager al Teatrului Basca din Timișoara.

Spectacolul “Cargo Berlin – Timișoara” este bazat pe cel din Bulgaria, Cargo Sofia X, pus în scenă în anul 2006, însă pentru fiecare versiune locală a spectacolului, sunt distribuiți diferiți șoferi de camion pentru a-și împărtăși propriile povești.

Punctul de plecare este stația Punctele Cardinale din Timișoara, cu puncte cheie pe șoseaua de centură a orașului, în Dumbrăvița și înapoi în Timișoara, cu mai multe opriri. Capacitatea trailerului este de 46 de locuri. Premiera spectacolului are loc în 31 martie. Apoi, până la final de mai 2023, spectacolul se va juca de 20 de ori.

Datele și orele reprezentațiilor sunt disponibile aici, iar biletele pot fi achiziționate de aici.

Distribuția spectacolului:

Concept: Stefan Kaegi

Regie și scenariu: Jörg Karrenbauer

Management Producție Rimini Protokoll: Maitén Arns, Jörg Karrenbauer

Management Producție Teatrul Basca: Ana Maria Ursu

Dramaturgia: Andrei Ursu

Cântăreață: Jacqueline Kohl

Assistent Director: Cristina Băldău

Șoferii de tir//actori: Denis Iancu, Dalian Lucian Deac

Sunetist: Cristian Popescu (Jimmy)

Artist Vizual: Flavius Marușca

Design: Dan Ungureanu
Foto: Diana Bilec

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *