SOS Peste 3000 de copii și tineri diabetici în România!

SOS Peste 3000 de copii și tineri diabetici în România!

- in National, Sanatate, Stiri
0

Federația Asociațiilor Diabeticilor din România, Societatea Română de Diabet, Nutriție și Endocrinologie Pediatrică, Asociația „Sprijin pentru Diabet” și Asociația Suflet pentru Dulcinei au pus bazele Coaliției pentru Diabet Pediatric, creând un protocol menit să identifice problemele cu care se confruntă copiii și tinerii cu diabet de tip 1și care să găsească soluții în acest sens, care să fie transmise către autoritățile competente.

Având în ve dere situația curentă în ceea ce privește diabetul pediatric în România, Coaliția pentru Diabet Pediatric și-a stabilit următoarele obiective:

Coaliția pentru Diabet Pediatric solicită introducerea în Programul Național de Diabet Zaharat a decontării senzorilor de monitorizare continuă a glicemiilor pentru copiii cu diabet zaharat cu vârsta până la 18 ani.

CDP mai solicită obținerea decontării a 4 teste de glicemie pe zi pentru tinerii cu vârste peste 18 ani care sunt liceeni sau studenți. Accelerarea procesului de prezență în spațiu public a informărilor legate strict de această boală cronică: simptome, tratament, pericole, dar și a mediatizării nevoilor stringente ale copiilor cu diabet zaharat insulino-dependent care trebuie rezolvate în mod special de statul român.

Altă cerință a coaliției este crearea unor centre zonale care să monitorizeze constant copiii cu diabet „echipați” deja cu senzori sau senzori și pompe. Acest obiectiv, ce rezultă ca finalitate a demersurilor anterioare implică necesitatea instruirii cadrelor medicale la nivelul fiecărei zone. Acestea trebuie să se acomodeze cu noile terapii și, în consecință, să acționeze atunci când situația o impune.

CDP mai solicită înființarea subspecialității de endocrinologie și diabet pediatric – Coaliția pentru Diabet Pediatric înaintează Ministerului Sănătății, respectiv Comisiei de Pediatrie din subordinea acestuia, propunerea înființării subspecialității de endocrinologie și diabet pediatric, având în vedere că situația la nivel național a trecut de mult de pragul critic. Mai mult, pe lângă substituirea insulinei pe care pancreasul nu este capabil să o producă, monitorizarea nivelului glicemiei, adică a zahărului din sânge, reprezintă o provocare majoră, din cauză că la vârste fragede, glicemia poate avea variații dese și bruște.

Diabetul pediatric (diabetul de tip 1) afectează peste 3000 de copii și tineri din România, a căror viață depinde de injectarea cu insulină. Pentru aceștia, insulina devine la fel de necesară ca aerul, pentru a supraviețui.