Soluții concrete pentru piața muncii din județul Timiș: mii de oameni calificați din Gorj și Hunedoara

Soluții concrete pentru piața muncii din județul Timiș: mii de oameni calificați din Gorj și Hunedoara

Eveniment în premieră la Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș. Este vorba despre rezolvarea problemei de lipsă de personal din Timiș, dar și cea de găsire a noi locuri de muncă a celor disponibilizați din alte județe.

Peste 2.400 de oameni vor rămâne fără locuri de muncă după ce Complexul Energetic Oltenia și Hunedoara intră într-un amplu program de restructurare. Astfel că, salariații care vor fi disponibilizați vor putea ajunge să lucreze în zona Banatului. Astfel se va putea rezolva și criza forței de muncă din județul Timiș. „Un eveniment premiră la CCIAT. Dorim ca acest eveniment să ia amploare și să organizăm de acum înainte mai multe și să se organizeze și la celelalte camere din țară. Acest eveniment s-a organizat din dorița de a fi aproape de mediul de afaceri pe care îl reprezentăm pentru a rezolva pe cât se poate criza forței de muncă în județul Timiș”, a spus directorul general al CCIAT, Florica Chiriță.

La inițiativa Mitropolitului Banatului, ÎPS Ioan Selejan astăzi la CRAFT s-a organizat o masă rotundă, unde au participat reprezentanții administrației publice din județele Timiș și Gorj, conducerile celor două societăți energetice, reprezentanții Camerelor de Comerț Timiș și Gorj, reprezentanții ITM Timiș și Gorj și AJOFM, dar și mediul de afaceri din județul Timiș în căutare de personal.

„Oarecum sunt inițiatorul acestei întâlniri. Eu am trăit mai bine de zece ani în Gorj și cunosc situația de acolo relativ bine. Am auzit că sunt posibilități de disponibilizare a unui număr important de oameni, de muncitori din acea zonă, văzând că pe aici, la marginea de vest a României, tot se pleacă din țară, ampreluat și eu deviza ostașilor români de la Oituz și de la Mărărșești în care s-a spus<Pe aici nu se trece>. Și atunci am vrea să fim un punct de orprire a fosței de muncă românești care pleacă în străinătate pentru că este de muncă și la noi în țară. (…). Sunt foarte mulți oameni calificați, electricieni, lăcătuși, ingineri, care ar putea să lucreze în această zonă a Banatului. M-aș bucura dacă aș vedea o legătură cât mai strânsă între Camera de Comerț de la Timișoara care este una din cele mai active camere din România să facă această legătură cu cea din Gorj pentru a absorbi forță de muncă de aici, dar în același timp a și promova zona Olteniei”, a spus Mitropolitul Banatului, ÎPS Ioan.

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Energiei, Doru Vișan spune că aceste companii vor exista în continuare, dar cu disponibilizări. „Tranziția în sectorul energetic, de la energiaclasică pe care o cunoșteam la un alt tip de energie de care majoritatea ne-o dorim, energia curată, este o certitudine. Această certitudine a făcut pași rapizi și am ajuns în momente în care nu ne mai punem această problemă, ci ne punem problema echilibrului, a securității, până unde mergem și cum controlăm această evoluție. În acest context, tot cu certitudine pot spune că aceste companii vor exita în continuare. Din păcate această tranziție nu s-a putut face și niciodată nu s-a făcut altfel fără momente dureroase. Pentru companii unul din cele mai dureroase momente reprezintă procesul de disponibilizare”, a spus secretarul de stat din cadrul Ministerului Energiei, Doru Vișan.

La evenimentul organizat de CCIAT, „Soluții concrete pentru criza forței demuncă calificată din județul Timiș” au participat 90 de firme care așteaptă oferta de forță de muncă. Oamenii care vor fi disponibilizați sunt calificați în meserii ca lăcătuși, sudori, mecanici, electricieni, dar și personal cu studii superioare în domeniile economic și tehnic.

 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *