Soft unic în țară, la Timișoara, pentru punerea unui diagnostic cât mai exact în cazul bolnavilor de cancer

Soft unic în țară, la Timișoara, pentru punerea unui diagnostic cât mai exact în cazul bolnavilor de cancer

- in Actualitate, Locale, Sanatate, Stiri
0
cancer

Cercetării din cadrul Oncogen din Timișoara fac noi pași cu scopul de a pune diagnostice cât mai exacte în cazul bolnavilor de cancer, pentru ca aceștia să aibă mai multe șanse la viață.

Astfel, reprezentanții centrului aflat lângă Spitalul Județean Timișoara derulează, în această perioadă, un proiect transfrontalier România – Serbia, care are ca obiectiv dezvoltarea oncologiei în regiune. În prezent, cercetătorii timișoreni, prin acest proiect, dezvoltă un soft unic în țară.

Este vorba de un Software Expert, dedicat diagnosticului și tratamentului pacienților oncologici, care va fi implementat în regiune, atât în România, cât și în Serbia.

Noutatea absolută pentru medicina din regiunea noastră o constituie dezvoltarea la OncoGen a unui sistem computerizat care să ajute medicii oncologi să pună un diagnostic cât mai precis de cancer și să ia decizia terapeutică cea mai bună pentru fiecare pacient. Instrumentul Software Expert, unic în țară, va permite integrarea parametrilor clinici, imunologici și moleculari obținuți prin secvențiere, în vederea unui diagnostic personalizat al tumorilor solide. Astfel, proiectul ROSECAN propune o metodă diagnostică eficientă din punctul de vedere al costurilor, care va necesita timpi de lucru mai mici și va include mai mulți parametri față de procedurile curente”, a transmis Oncogen.

Această nouă metodă de diagnostic reprezintă un pas important către implementarea conceptului de medicină personalizată în România.

Acest soft este dezvoltat în cadrul proiectului ”Inițiativa comună România-Serbia împotriva cancerului în regiunea transfrontalieră: îmbunătățirea diagnosticului și tratamentului tumorilor maligne – ROSECAN”. Proiectul se derulează în perioada 2017 – 2021, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii din Republica Serbia, Spitalul General din Požarevac şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa, având un buget total de peste 12 milioane de euro, dintre care aproximativ trei milioane de euro revin Centrului OncoGen.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *