Sindicaliștii Filarmonicii Banatul sunt nemulțumiți că primăria vrea să modernizeze clădirea, fără să discute cu ei

Sindicaliștii Filarmonicii Banatul sunt nemulțumiți că primăria vrea să modernizeze clădirea, fără să discute cu ei

- in Actualitate, Locale, Stiri
0

Miercuri, 6 noiembrie, seara, la Filarmonica Banatul din Timișoara, a avut loc o dezbatere publică, în legătură cu proiectul în valoare de 24 de milioane de euro, de reabilitare clădirii instituției.

Dorel Iuga, liderul de sindicat, a spus că ”Noi nu am știut. Am aflat din presă de proiectul de modernizare a clădirii. De pe site-ul primăriei am aflat că va fi și o parcare, în partea dinspre catedrală, dar care a fost blocată, în urma ultimelor lucrări, făcute la carosabil. Au pus bordură înaltă nu mai avem acces la parcare. Am pus întrebări oficiale și neoficiale și ni s-a răspuns că nu va mai fi parcare, ci acolo va rămâne un spațiu verde. Așadar dacă proiectul nu se respectă încă de la început, atunci cum se va respecta pe parcurs? Vrem să știm clar dacă acustica sălii se va îmbunătăți, este nevoie și de o mărire a scenei”.

Proiectantul Claudiu Pralea a explicat că se va modifica întreagă construcție, îndeosebi intrarea, unde va fi făcut un corp nou și modern de clădire care să simbolizeze o filarmonică. Vechiul corp de beton se va demola, dar și grădina de vară va fi transformată total, în afară ecranului care va rămâne. Clădirea actualei filarmonici a fost construită în 1930. Proiectul de modernizare va dura doi ani.

”Vom încerca să avem un act cât mai corect și confortabil. Suntem într-o fază incipientă și am înțeles că nu a fost o transparență între proiect și cei care se vor folosi de această clădire. În perioada următoare vom avea mai multe discuții și vom stabili o temă clară. Nu vom putea să proiectăm fără să știm toate datele. Vom discuta pe fiecare situație în parte, dacă scena va fi fixă, dacă se va rabata și se va duce în spate. Sunt discuții care vor avea loc”, a mai spus arhitectul Claudiu Pralea.

Aici s-au făcut o groază de improvizații. Toate sunt aiurea care strică sunetul. Vrem să ni se prezintă studiul de sală, privind sunetul. Avem acest studiu de sală? Noi nu cântăm la boxe și la microfon, nu ne interesează instalația de sonorizare. Aceasta este o sală în care se cântă la rece. Pentru asta este nevoie de un studiu care trebuie făcut mult înainte de a se aplica proiectul de modernizare. Arătați-ne studiul!”, a fost mesajul Alin Nanu, violonist, la filarmonică.

Proiectantul spune că ”Există un studiu de sunet, care are 22 de pagini, e în faza de SF – studiu de fezabilitate – dar se va mai face un studiu de sală. Studiu nu e realizat la întâmplare, ci e făcut de o firmă de specialitate. În ceea privește partea de scenă, pardoseală, pereții, tavanul și scaunele – totul se va face ca să existe o bună propagare a sunetului. Inclusiv tavanul nu va mai fi drept, ci cu boltă specială care să propage sunetul către spectatori. Vor fi elemente care vor favoriza sunetul. Din păcate nu se poate dărâma construcția și să se ridice alta nouă, nu se permite așa ceva”.

Mesajul final al directorului Filarmonicii Banatul, Ioan Gârboni a fost următorul: ”Eu nu am primit nicio hârtie cu suma referitoare la sală, nu am primit nici proiectul de modernizare a clădirii să văd despre ce e vorba. Despre sume nu noi le aprobăm, nu intră în atribuțiile noastre. Suma de studiu privind sala este foarte mare, dar nu sunt în măsură să judec. Nu sunt nici de la DNA, nici economist, unde nu mă pricep nu mă bag. În legătură cu studiu acustic, înainte de studiu de fezabilitate a mai fost făcute studii de acest gen. Toate modificările care vor fi făcute în sală nu se pot realiza decât după un studiu care să stea la bază și să explice tot ceea ce se va întâmpla. Toți știm că nu avem ecou în sală. Dacă e sala goală, e nevoie de o secundă să o străbată sunetul, când e sala plină avem deloc. Ne trebuie reverberația naturală a sălii. Ce facem cu cutiile de rezonanță, fiindcă sala nu sună, asta e problema noastră”.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *