Sindicaliștii de la CNS Cartel Alfa Timiș continuă seria de dezbateri cu viitorii parlamentari

Sindicaliștii de la CNS Cartel Alfa Timiș continuă seria de dezbateri cu viitorii parlamentari

- in Locale, Politica, Slider, Stiri
0

CNS Cartel Alfa Timiș se implică activ în viaţa comunităţii. În preajma alegerilor din decembrie, preşedintele Corneliu Podoleanu a iniţiat o serie de dezbateri cu viitorii parlamentari de Timiş. Legea Dialogului Social, Legea securităţii şi sănătăţii în muncă, probleme pe educaţie, sănătate şi de administraţie publică au fost dezbătute la întâlnirea cu reprezentanţii ALDE, în special cu candidatul la Camera Deputaţilor, Marian Cucşa. Întâlnirea a avut loc marţi, 29 noiembrie la Biblioteca ALDE din Piaţa Unirii.

Prima dezbatere a avut loc cu reprezentanţii PSD, iar zilele următoare sunt programate îmtâlniri între sindicalişti şi viitorii parlamentari de Timiş din celelalte partide politice care cotează.

“Subiectele  atinse de delegația UST CNS Cartel ALFA se referă în principal la modificările la legislația muncii – pe care sindicatele și le doresc, printre care amintim câteva: Modificarea prin care solicităm scoaterea din textul legii 62/2011 – Legea Dialogului Social a «reprezentantului angajaţilor», pentru a elimina constrângerile angajatorilor asupra lucrătorilor, în ceea ce priveşte dreptul de a înființa și la liberă asociere în organizaţii sindicale (la ora actuală în România – gradul de sindicalizare la companiile multinaționale este de aprox. 25%), precum și datorită faptului că în Romania din totalul de 14.000 de CCM încheiate la nivel de întreprindere, doar 2000 sunt negociate de organizaţii sindicale, celelalte sunt negociate de acești reprezentanţii «aleşi» ai salariaţilor. Legea la ora actuală nu prevede nici o procedură de alegere a acestor reprezentanţi ceea ce face ca aceste contracte să nu reprezinte decât nişte documente formale care nu apără drepturile salariaţilor în mod real”, a spus preşedintele CNS Cartel ALFA, filiala Timiş, Corneliu Podoleanu.

Sindicaliştii au venit şi cu o propunere de modificare la H.G. nr. 1425/2006 – cu privire la normele metodologice de aplicare a prevederilor legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006. Modificarea se refera la art. 57, alin. 1 care stabilește obligativitatea constituirii comitetelor de securitate și sănătate în muncă în unitățile care au un număr de cel puțin 50 de lucrători. Sindicaliştii de la Cartel ALFA Timiş consideră că este nevoie de o revizuire a textului art. 57 din H.G. nr.1425/2006  și pentru un număr mai mic de lucrători, pentru a fi în concordanță cu Directiva nr. 89 / 391 / CE.

„Au mai fost trecute în revistă și alte subiecte legate de: Educație (pensionarea profesorilor univ. la 65 de ani, recuperarea drepturilor pe L 221 și L 330, 6% din PIB  pentru educație etc), Sănătate, Capital Autohton, Stabilirea unui mecanism de indexare a salariului minim şi al pensiilor care să se bazeze pe valoarea Coşului Minim de Consum, reînființarea Tribunalelor Muncii, probleme legate de patrimoniul sindical, probleme legate de Administrația Publică Locală, pensii speciale. Am observat că există o deschidere reală a candidatului  – cu privire la înțelegerea noțiunii de Partener Social și cultivarea principiilor care stau la baza Dialogului Social. Singura promisiune fermă a fost legată de dorința de a avea astfel de întâlniri și după alegeri – pe temele legate de legislația muncii  și nu numai”, a mai spus preşedintele CNS Cartel ALFA, filiala Timiş, Corneliu Podoleanu.