Societatea Cultural – Patriotică ”Avram Iancu”, Filiala Timișoara, Cercul Militar Timișoara și Cenaclul ”Liviu Rebreanu” al Cercului Militar Timișoara, au organizat sâmbătă, 25 februarie, un simpozion cu tema ”233 de ani de la Revoluția lui Horia, Cloșca și Crișan”, la care au participat invitați din România și Serbia.
În premieră, preşedintele Societăţii Cultural Patriotice „Avram Iancu”, Ion Ceama, a invitat-o la dezbateri pe Maria Grapini, europarlamentar, pentru românismul pe care îl promovează, ori de câte ori își apără țara, la Bruxelles sau Strasbourg, pentru promovarea tradițiilor și meșteșugurilor românești, pentru lupta proprie și adeseori singulară pro patrie.
Au mai fost prezenți oameni de cultură, scriitori, istorici, precum un alt mare român, din Serbia de această dată, Vasile Barbu, Avram Crăciun de la Arad, consilierul președintelui CJT, Viorel Bara, profesorii Constantin Gomboș, Ioan Petricean, Cornel Jiva și mulți alți moți declarați de-ai lui Avram Iancu!
Acțiunea a debutat, așa cum se obișnuiește de ani, cu Imnul Societății Avram Iancu, deci cu celebrul refren, dedicat prințișorului munților „Căci luptători de frunte suntem noi/Și viță de eroi, de bravi eroi!”. Prima invitată la cuvânt a fost Maria Grapini cea care, de altfel, s-a bucurat de felicitări și aplauze, pe toată durata simpozionului, fiindu-i amintite demersurile și acțiunile făcute pentru români și românism. Un loc aparte l-a avut, în toate aceste punctări din sală, aducerea lui Dan Puric și întâlnirea cu timișorenii de la finele anului trecut.
Europarlamentarul a oferit detalii legate de lupta susținută pro România, din capitalele Bătrânului Continent, despre efortul fără pauze pentru a demonstra că suntem puternici și deștepți, despre faptul că nu trebuie să picăm în capcana întinsă de către cei care ne vor dezuniți – așa cum remarca președintele Ion Ceama – despre luările sale de poziție, aproape 300, despre nedreptățile vizibile și invizibile, făcute de către cei care guvernează Europa până la urmă, despre răul pe care ni-l facem, frecvent, singuri, despre neliniștile internaționale generale și periculoase. Maria Grapini și-a încheiat discursul cu extraordinara zicere a lui Octavian Paler, „România este PATRIA mea, restul sunt doar țări”, în aplauzele sălii. Pentru toți cei prezenți, europarlamentarul a adus și oferit CD-ul cu momentul lui Dan Puric, din cadrul evenimentului Românii și problemele lor.
Simpozionul timișorean, dedicat luptătorilor-martiri Horea, Cloșca și Crișan, s-a încheiat frumos, cu muzică, formații și soliști din Ardeal, Banat, Bihor.
Gh. M.