Senatorul Petru Ehegartner, ALDE Timiş, a explicat în ce situaţie un parlamentar poate fi arestat, conform Constituţiei României

Senatorul Petru Ehegartner, ALDE Timiş, a explicat în ce situaţie un parlamentar poate fi arestat, conform Constituţiei României

- in Locale, Politica, Slider, Stiri
0

Pe fondul disputelor intense ce au avut loc privind numeroasele cereri de arestare care au fost trimise în Parlamentul României de către DNA, senatorul Petru Ehegartner, preşedintele ALDE Timiş, a ţinut să facă unele precizări, mai ales că, în 10 decembrie, a fost marcată Ziua Internaţională a Drepturilor Omului.

„Am simţit nevoia sa fac aceasta precizare, cu privire la cererile de arestare a parlamentarilor de către DNA, fiindcă această opţiune a fost interpretată de cele mai multe ori eronat şi distorsionat. Se invocă greşit, persistent şi constant cu multă consecvenţă această imunitate parlamentară. Ce înseamnă această imunitate? Vreau să spun că dintr-o privire de ansamblu a constituţiilor UE, România are una dintre cele mai scăzute imunităţi, în ceea ce priveşte parlamentarii. Aşa-zisa imunitate care în ţara noastră este valabilă numai pentru preşedintele României, la parlamentari se referă strict la arestare. Niciun un paramentar nu este protejat de a fi cercetat şi condamnat, fără să fie nevoie de nicio aprobare a parlamentului”, a explicat senatorul Ehegartner, vineri 11 decembrie.

Ehegartner a dat citire şi artiocolului 72 din Constituţia României care arată:

„Deputaţii şi senatorii nu pot fi traşi la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului. Deputaţii şi senatorii pot fi urmăriţi şi trimişi în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor. Urmărirea şi trimiterea în judecată penală se pot face numai de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. În caz de infracţiune flagrantă, deputaţii sau senatorii pot fi reţinuţi şi supuşi percheziţiei. Ministrul justiţiei îl va informa neîntârziat pe preşedintele Camerei asupra reţinerii şi a percheziţiei. În cazul în care Camera sesizată constată că nu există temei pentru reţinere, va dispune imediat revocarea acestei măsuri”.

Gh. M.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *