Senatorul ALDE, Petru Ehegartner este revoltat de faptul că actualul Guvern vrea să modifice Codul fiscal

Senatorul ALDE, Petru Ehegartner este revoltat de faptul că actualul Guvern vrea să modifice Codul fiscal

- in Locale, Politica, Stiri
0

Senatorul ALDE Timiş, Petru Ehegartner, este revoltat de faptul că actualul Guvern, considerat de senator ilegitim, vrea să modifice Codul fiscal, printr-o ordonanţă de urgenţă, cu efecte dezastruoase asupra mediului de afaceri şi a profesiilor liberale.

„Guvernul actual care este ilegitim îşi permite să avanseze nişte măsuri legislative cu un impact atât de mare cum este modificarea Codului fiscal. Sunt sensibil la subiect fiindcă am fost foarte implicat în perioada elaborării acestui Cod fiscal. ALDE a avut o contribuţie majoră în toate măsurile prevăzute de această lege. În Cod este o măsură foarte importantă agreată de tot mediul de afaceri, anume acea a predictibilităţii mediului economic şi imposibilitatea modificării codului prin ordonanţă de urgenţă. Prin această încercare a guvernului de a-l schimba, care probabil va fi şi pusă în practică, se afectează grav echilibrul mediului de afaceri. Am înţeles că ministrul nu şi-o asumă, dar avea cunoştinţă de modificare. Codul va fi schimbat covârşitor în vreo 100 de articole, din cele peste 500. Ce e mai grav este faptul că se încearcă schimbarea filosofiei acestui Cod Fiscal. Zona cea mai afectată este cuprinsă de profesiile liberale, prin majorarea taxelor şi impozite (CAS şi CASS), care vor trece exclusiv în sarcina angajatului. Avand în vedere că salariile din România sunt cu mult sub nivelul celor din ţările UE povara fiscală trebuie redistribuită raţional. La elaborare, pentru acest Cod fiscal, s-a ajuns la un consens cvasigeneral atât din partea oamenilor de afaceri, cât şi din partea partenerilor sociali. Eu am fost susţinătorul relaxării fiscale pentru mediul de afaceri. Guvernul actual este nelegitim şi este anormal să ia măsuri care afectează într-o profunzime atât de mare economia românească”, a spus Ehegartner.

Senatorul este revoltat şi de faptul că parlamentul şi societatea nu reacţionează la încercarea guvernului de a schimba Codul fiscal. „Parlamentul asistă pasiv la o încercare de modificare a Codului fiscal printr-o ordonanţă de urgenţă – Codul reprezintă o lege care este echivalentul Constituţiei, la nivel naţional Codul fiscal este Constituţia economiei. Este inadmisibil să poată fi modificată de un guvern nereprezentativ. Nu ştiu ce susţinere populară are acest guvern, fiindcă nu a participat la alegeri şi nu are susţinere parlamentară care să îi dea legitimitatea să ia asemenea măsuri”, a mai declarat Ehegartner.

Senatorul a explicat şi de ce a ţinut conferinţa de presă. „Eu am făcut această conferinţă de presă în calitate de senator ALDE pe un subiect naţional, ca fost membru în comisia Buget-Finanţ. Eu am fost unul dintre cei care au participat activ la elaborarea unor principii pe subiect. E o temă pentru care am o anumită responsabilitate”.

Gh. M.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *