Semnal de alarmă tras de Cartel ALFA

Semnal de alarmă tras de Cartel ALFA

- in National, Social, Stiri
0

Cea mai recentă inițiativă a politicianilor români vizează amputarea sistemului public de pensii prin tăierea bruscă a unei cincimi din contribuţie. Sub pretextul nobil că lasă mai mulţi bani la dispoziţia oamenilor (cu care să-şi permită preţurile crescute necontrolat), de fapt, se aplică încă o lovitură unui sistem deja şubrezit de inechităţi, pe care niciun guvern nu vrea să le corecteze”, atenționează Cartel Alfa.

Într-o scrisoare deschisă din 16 martie, Confederația Sindicală Cartel Alfa România atrage atenția că această iniţiativă a politicianilor vine de altfel la foarte scurt timp după ce Guvernul a propus creşterea contribuţiei la fondurile administrate privat (pilonul II). Din nou, propunerea pare dictată de administratorii de fonduri private şi este făcută în condiţiile în care încă NU SE ŞTIE ce fel de pensii va plăti acest sistem, după ce fel de calcul, şi fără să fie vreo minimă garanţie că pensia din sistemul privat este cel puţin egală cu partea care se pierde din sistemul public.

Scopul principal şi real al reducerii contribuţiei nu este acela de a ajuta oamenii (doar cine este extrem de naiv îşi poate imagina acest lucru). Chiar dacă pe termen scurt oamenii ar rămâne într-adevăr cu ceva mai mulţi bani în mână, obiectivul vizat este acela de a dezmembra sistemul public de pensii. De altfel, autorii propunerii admit că banii din sistemul public vor trebui înlocuiţi prin transferuri de la bugetul de stat, însă în motivaţie afirmă că se bazează pe “o colectare mai bună” a veniturilor bugetare.

Drept pentru care, Cartel Alfa se întreabă următoarele:

Admiţând că anul acesta va fi o colectare mai bună (deşi ipotetică), cât de sustenabil este acest transfer pe termen lung?

Nu vom auzi oare peste un an sau doi că sistemul public de pensii este nesustenabil şi trebuie desfiinţat? Ba cu siguranţă, aşa cum deja auzim în prezent, după ce s-a eliminat contribuţia capitalului şi a tot scăzut numărul de contribuabili la sistem, prin exceptări.

Cu ce se pregătesc guvernanţii pentru valul de decreţei care vor ieşi în curând la pensie?

Şi o întrebare cheie, de ce nu se reduce sau elimină impozitul pe venit? Cum se face că tocmai contribuţia de asigurări sociale e vizată? 

În fapt, politicienii, prin acţiunile lor, fac sistemul de pensii nesustenabil în mod deliberat, ca să-l poată da apoi în mâini private! Aşa cum fac şi cu transportul public, şi cum tot se străduiesc să facă şi cu învăţământul, şi cu sănătatea! Vom asista la un asasinat social în dorinţa de a face din România un paradis fiscal pentru capital.

Situaţia economică şi condiţiile de trai se înrăutăţesc accelerat şi oamenii au nevoie de sprijin.

Cartel Alfa mai susține că acest sprijin trebuie să vină prin: creşterea urgentă a impozitării pe capital (unii fac profituri imense din criză, şi din cea sanitară şi din cea energetică); schimbarea sistemului de impozitare prin introducerea impozitării progresive; creşterea urgentă a salariului minim, mărirea indemnizaţiei de şomaj şi aducerea la o valoare adecvată a Indicatorului Social de Referinţă și actualizarea coşului minim de consum şi corelarea salariilor cu acesta.

Aşa cum precizează şi iniţiatorii acestei măsuri aberante, se preconizează încasări mai mari la buget anul acesta, încasări care sunt realizate prin sacrificarea bunăstării populaţiei, sărăcirea accelerată a cetăţenilor. Acestea trebuie redistribuite prin sprijinirea cetăţenilor astfel încât să facă faţă cheltuielilor în acestei perioadă, nu prin distrugerea sistemelor de protecţie socială!

Când România a ratificat Tratatul de aderare la Uniunea Europeană, s-a angajat să promoveze, întreţină şi susţină o economie socială de piaţă, iar România este, prin Constituţie, un stat social! Pentru actualii politicieni, această noţiune fie este dificil de înţeles din lipsa unei minime culturi politice, sau se află în solda unor interese private.

STOP distrugerii sistemelor de securitate socială! Stop asasinatului social! Nu dorim paradis fiscal pentru capital în România, construit pe cadavrele şi destinele distruse ale celor vulnerabili!“,  se arată în scrisoarea deschisă semnată de Cartel Alfa.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *