Sef din Directia de Asistenta Sociala Timis, retinut dupa ce a primit spaga pentru a elibera certificate de handicap

Sef din Directia de Asistenta Sociala Timis, retinut dupa ce a primit spaga pentru a elibera certificate de handicap

- in Actualitate, Eveniment, Locale, Social, Stiri
0

Acuzații grave la adresa unui șef din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș. Este vorba de Lihor-Laza Laszlo Andras, șef al Serviciului Evidență Drepturi Persoane cu Dizabilități, care a fost reținut pentru 24 de ore de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție Timișoara, astăzi, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuă.

Potrivit DNA, în perioada 2015 – 2020, bărbatul a pretins și primit de la mai multe persoane, prin intermediari, șpagă în bani pentru a realiza formalitățile necesare obținerii indemnizației de încadrare în grad de handicap, în baza unor documente false. persoanele în cauză nefiind îndreptățite să beneficieze de aceste drepturi.

Pe parcursul investigației au fost identificate până în acest moment aproximativ 100 de persoane cărora, pentru sume de bani cuprinse între 2000-5000 de euro de persoană, suspectul Lihor-Laza Laszlo Andras le-ar fi înlesnit obținerea indemnizației de încadrare în grad de handicap. Concret, la data de 04 octombrie 2020, suspectul Lihor-Laza Laszlo Andras ar fi primit, de la un intermediar, suma totală de 1600 de euro și produse alimentare, reprezentând o parte din suma totală pe care ar fi trebuit să o primească pentru întocmirea formalităților de încadrare în grad de handicap pentru două persoane. La data de 08 noiembrie 2020 suspectul Lihor-Laza Laszlo Andras a primit în scopul anterior menționat, printr-un alt intermediar, sumele de 2000 de euro și 1900 lei, pentru întocmirea formalităților de încadrare în grad de handicap a unei persoane cu domiciliul într-un alt județ, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante. De asemenea, la data de 08.11.2020 s-au efectuat două activități de constatare a infracțiunii flagrante cu privire la momentul în care doi dintre intermediarii suspectului Lihor-Laza Laszlo Andras au primit sume de bani și documente pentru a le remite susnumitului”, a transmis DNA, prin intermediul unui comunicat de presă.

Procurorii anticorupție mai susțin că obținerea pe nedrept de certificate de încadrare în grad de handicap a devenit de notorietate, motiv pentru care chiar și persoane din alte județe (Caraș-Severin, Hunedoara, Bistrița-Năsăud) și-au stabilit provizoriu reședința în jud. Timiș, pentru a putea obține un astfel de certificat.

Până în prezent, prejudiciul estimat adus bugetului de stat este de peste două milioane de lei pe an.

De asemenea, a mai rezultat că, începând cu luna martie 2020 (pe perioada stării de urgență și a stării de alertă) persoane care ar fi obținut în mod ilegal certificate de încadrare în grad de handicap ar fi depus la primăriile de domiciliu (din județele Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara, Bistrița Năsăud) documentația necesară și pentru obținere de facilități acordate pentru prevenirea și combaterea infectării cu virusul ”SARS-CoV2-(COVID 19)”, a informat DNA.

Lihor-Laza Laszlo Andras urmează să fie prezentat Tribunalului Timiș cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *