Sănătatea și securitatea în muncă dezbătute într-un seminar organizat de CCIAT

Sănătatea și securitatea în muncă dezbătute într-un seminar organizat de CCIAT

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a pregătit pentru mediul de afaceri un nou seminar – dezbatere. Seminarul este organizat în parteneriat cu Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiș.

”În perioada următoare vom avea două seminarii foarte importante, cu Inspectoratul Teritorial de Muncă și cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență Banat. Sunt importante pentru că în 2016 economia Timiș s-a clasat pe locul doi la nivel național, aș vrea să păstrăm acești indicatori și pe 2017, dar o să vedeți pe perioada seminariilor că firmele noastre au o problemă foarte mare cu forța de muncă”, a spus directorul general al CCIAT, Florica Chiriță.

Seminarul „Codul Muncii. Sănătate și securitate în muncă. Revisal 2017” va avea loc miercuri, 15 martie, la CRAFT. În cadrul seminarului, se vor prezenta şi interpreta noutăţile legislative şi normele metodologice de aplicare a reglementărilor în domeniul legislaţiei muncii, aspecte care ţin de evaluarea personalului, dar şi aspecte legate de sănătatea şi securitatea  în muncă (Legea 53/2003  republicată, Legea 52/2011 actualizată, Legea 62/2011 actualizată, HG 500/2011, Legea 319/2006, HG 1425/2006, precum şi alte teme de interes).

 “Agenții economici vor afla ca obiectivul principal al Inspectoratului de Muncă ramâne și în 2017 depistarea persoanelor care fac munca la negru, iar în domeniul securității și sănătății în muncă, obiectivul principal va fi depistarea factorilor care duc la producerea accidentelor de muncă. Desigur, această întâlnire de lucru între conducerea ITM Timiș și mediul de afaceri va clarifica foarte multe probleme, pentru că numai anul trecut am organizat 4779 de controale în societățile comerciale. Am depistat 179 de persoane care lucrează fără forme legale de angajare. Dorim să tragem un semnal de alarma de a ieși din zona muncii la gri. S-a ajuns de la zona muncii la negru la zona muncii la gri. Desigur vom avea o discuție cu angajatorii, miercuri, la Centrul de Afaceri, pentru a clarifica cu ei ce înseamnă munca la gri, și nu există, în domeniul construcțiilor, de exemplu, sa lucreze două ore. Vom discuta cu angajatorii și despre fluctuația forței de munca din județul Timiș. Constatăm că lunar ne pleacă aproape 12 mii de lucratori din Timiș și trebuie să rezolvam această problemă”, a spus inspectorul șef al ITM Timiș, Pavel Kașai. Seminarul este susţinut de Pavel Kașai, inspector șef ITM Timiș, Ileana Tomoiagă, inspector șef adjunct Relatii de Muncă; Anton Francisc Szasz, inspector șef Adjunct  Securitate şi Sănătate în Muncă și Natalia Enii, expert IT.

 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *