Aceasta deja s-a instalat şi e nevoie de ploaie în următoarele zile, pentru ca bobul grâului să se poată maturiza, iar porumbul şi floarea soarelui să poată creşte.
„Campania 2015 a fost destul de dificilă. Culturile de cereale au avut de suferit datorită diferenţelor foarte mari de temperatură, dar şi că au fost semănate destul de tardiv în toamnă, având ca şi cultură premergătoare porumbul. Controlul pe boli s-a realizat bine, dacă s-a intervenit la timp, cu fungicide. Temperaturile la ora actuală pun presiune pe culturi, e un dificit hidric şi un stres termic la nivelul solului şi al plantei, sunt stresate culturile. Am avut precipitaţii acum două săptămâni care ne-au ajutat. Riscurile majore sunt la cerealele păioase şi la rapiţă, fiindcă se află la faza de umplere a boabelor. La grâu am văzut în unele ferme că s-au instalat boli ale coletului, care duc la uscarea fiziologică a plantei în întregime, nu se va umple bobul şi va prezenta numai pleavă. Temperaturile acestea mari pod duce la o şistăvire fiziologică, în această perioadă de umplere a bobului la cereale”, a explicat Daniel Grosz, directorul tehnic Bayer, pe zona de vest.
„La grâu frunzele sunt uscate, două frunze ar mai fi viabile la majoritatea soiurilor. Totuşi sunt unele soiuri mai târzii care mai au câteva etaje de frunză verde, restul se pregătesc pentru coacerea deplină, în condiţiile în care nu au boli foliare specifice. Orzul e aproape copt şi e binevenit soarele, dar la celelalte culturi trebuie ploaie. E o lipsă destul de mare de apă, în zona Gătaia, Tomnatec sau Sânnicolau Mare. Nu suferim pe tot judeţul de o secetă cumplită, dar sunt zone unde ar trebui în următoarele zile să plouă”, a spus Doru Petanec, directorul Direcţiei Agricole Judeţene Timiş.
Gh. M.