Se schimba tot travertinul de pe fatada Operei din Timisoara

Se schimba tot travertinul de pe fatada Operei din Timisoara

- in Administratie, Cultura, Locale, Slider, Stiri
0

Vești proaste în ceea ce privește proiectul privind reabilitarea fațadei Palatului Culturii din centrul Timișoarei. Primarul Nicolae Robu a anunțat că nu poate fi înlocuit doar o parte din travertinul de pe fațada clădirii Operei. Asta pentru că s-a constatat că plăcile au început să se sfărâme atunci când au fost date jos pentru a fi verificate. În aceste condiții, este nevoie de înlocuirea aproape în totalitate a plăcilor de travertin, ceea ce presupune și costuri mai mari.

“A fost aviz de la Ministerul Culturii până la un anumit punct, sunt o mulțime de aspecte tehnice. Era avizat să se refolosească travertinul existent, în cea mai mare parte. A fost aviz dat pe o anumită ipoteză, că trebuie păstrat 70% cel puțin, nu cunosc procentele exacte, travertinul existent și că pentru asta el trebuie dat jos, dus în laborator, supus unei expertize și apoi cel care se consideră că are și fiabilitate, trebuie pus la loc, celălalt neconform, înlocuit. Când s-a trecut la această operație, pe baza avizului vechi, s-a constatat că tot travertinul se sfărâmă în momentul în care vrei să îl desprinzi. Și atunci, cu poze, cu filmulețe luate din diverse zone, s-a mers din nou la Ministerul Culturii și s-a cerut aviz pentru schimbarea integrală. Până nu îți vine noul aviz, nu mai poți lucra, pentru că comiți o infracțiune”, a spus primarul Nicolae Robu.

Potrivit ediluluo Timișoarei, avizul de la Ministerul Culturii privind începerea lucrărilor cu scopul schimbării aproape în totalitate a travertinului a venit vineri, 7 ianaurie, astfel că muncitorii vor reveni pe șantier. Robu susține că lucrările vor fi finalizate în acest an.