Se pregateste interzicerea curierilor pe biciclete in zona pietonala a Timisoarei

Se pregateste interzicerea curierilor pe biciclete in zona pietonala a Timisoarei

- in Administratie, Locale, Slider, Stiri
0

Autoritățile din județul Timiș doresc să le interzică curierilor să mai traverseze zonele pietonale ale Timișoarei pe bicicletă. Asta după ce, recent, o fetiță de doi ani a fost rănită de un curier grăbit, în centrul orașului.

Ovidiu Drăgănescu, subprefect de Timiș, anunță că a convocat joi Autoritatea Teritorială de Ordine Publică pentru a discuta Hotărârea de Consiliu Local din anul 2021 care permite deplasarea pe bicicletă în zonele pietonale din Timișoara. La ședință au fost prezenți și viceprimarul Ruben Lațcău, precum și șeful Serviciului Poliția Circulației Timișoara.

Sunt mai multe probleme: în martie 2021 C.L. Timișoara a modificat HCL 438/2013 (a fostei administrații) care permitea doar accesul pietonilor în zonele pietonale, în conformitate cu OUG 195/2002 și H.G. 1391/2006; noua hotărâre, HCL 394/2021, în vigoare, dar în contradicție cu legislația primară care nu permite accesul în zonele pietonale a bicicliștilor (cu o excepție), nu a fost atacată în contencios administrativ de Instituția prefectului sau de orice altă persoană interesată. Așadar, ea este valabilă și aplicabilă; excepția de care vorbeam: legislația prevede că în zonele pietonale au acces pe două roți curierii care livrează “din poartă în poartă”. Acesta a fost unul din motivele pentru care C.L. Timișoara a decis ca și ceilalți bicicliști, “ne-curieri”, să poată avea acces în zonele pietonale; viteza maximă admisă în zonele pietonale (prevăzută doar pentru curieri) este de 5 km/h ceea ce nu se respectă, dar nu au existat vreodată radare pentru bicicliști; în zonele pietonale, doar parțial sunt marcate pistele care să indice traseul vehiculelor pe două roți – ex str. Mărășești”, a explicat Ovidiu Drăgănescu.

După ce au fost analizate toate aceste probleme, ATOP Timiș a venit cu două propuneri. Și anume, extinderea marcării zonelor de acces-piste de biciclete și în zonele pietonale, precum str. Mărășești, pentru a separa pietonii de bicicliști. De asemenea, se dorește modificarea legislației care permite accesul cu vehicule în zone pietonale a curierilor care livrează din poartă în poartă, ei urmând să se deplaseze în aceste zone doar ca pietoni.

În acest scop va fi sesizat Parlamentului pentru amendarea legii”, a afirmat Ovidiu Drăgănescu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *