Se pregătește candidatura pentru „Banat, regiune gastronomică europeană 2028”

Se pregătește candidatura pentru „Banat, regiune gastronomică europeană 2028”

Consiliul Județean Timiș a început elaborarea dosarului de candidatură pentru obținerea titulaturii de „Banat, regiune gastronomică europeană 2028”. Asta în condițiile în care instituția și-a asumat rolul de lider de proiect.

Potrivit reprezentanților CJ Timiș, bidbook-ul proiectului va fi realizat de Caius Ovidiu Merșa, un antropolog culinar și expert în artele culinare. În următoarele două săptămâni, până în 22 mai, persoanele interesate pot contribui la documentul care va prezenta obiectivele, ariile de interes gastronomic, produsele și evenimentele care vor reprezenta Banatul. Punctele de vedere pot fi transmise în scris la adresa de e-mail: regiune.gastronomica@cjtimis.ro La inițiativa lui Caius Ovidiu Merșa, proiectul se va bucura de consiliere din partea “ambasadorilor bucatelor”, un grup de specialiști și persoane publice cu competențe în domeniu.

Ideea de a aplica pentru titlul de regiune gastronomică europeană a apărut mai de mult, în perioadă în care ne pregăteam să devenim Capitală Europeană a Culturii. Acum am făcut primii pași pentru concretizarea acestei prezențe firești la nivel european. Experiența de aproape 20 de ani în Comitetul European al Regiunilor și activitatea pe care o desfășor ca expert cultural european m-au ajutat să înțeleg multiplele beneficii aduse comunității prin obținerea acestui titlu. Susțin dezvoltarea întregului Banat și cred în șansa Timișului și Timișoarei de a deveni epicentre ale turismului, gastronomiei și produselor locale“, spune Alin Nica.

Bidbook-ul va fi finalizat în luna iunie, iar dosarul de candidatură va fi depus la Institutul Internațional pentru Gastronomie, Cultură, Arte şi Turism (IGCAT) în luna septembrie. Alături de Consiliul Județean Timiș, parteneri în proiect vor fi Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului Timiș și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului.

În perioada următoare, Consiliul Județean Timiș va stabili întâlniri de lucru cu administrațiile județene din Arad, Caraș-Severin și Hunedoara deoarece poziția de lider a Timișului presupune cuprinderea întregului Banat, cu identitatea sa istorică, culturală, economică şi gastronomică bine conturată”, a informat CJ Timiș.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *