Scrisoare trimisă Comisiei Europene de către Fritz, Nica și ministrul Culturii cu privire la TM2023

Scrisoare trimisă Comisiei Europene de către Fritz, Nica și ministrul Culturii cu privire la TM2023

- in Cultura, Locale, Social, Stiri
0

Dominic Fritz, primarul Timișoarei, Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, și Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, au ajuns să se plângă Comisiei Europene cu privire la modul în care este condusă Asociația Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023. Astfel, cei trei au trimis o scrisoare Comisiei Europene în care vorbesc despre stadiul proiectului.

În ultimele luni, autoritățile implicate în proiectul Timișoara- Capitală Europeană a Culturii 2023 au lucrat împreună să rezolve unele dintre principalele provocări structurale care au blocat până acum dezvoltarea programului și resursele necesare pentru a îndeplini promisiunile făcute cetățenilor orașului, actorilor culturali, partenerilor lor și Comisiei Europene. Pentru a face asta, am lucrat într-o strânsă colaborare – autoritățile publice locale, județene și naționale, care toate au fost schimbate în urma alegerilor locale și naționale din toamna lui 2020. Ne angajăm personal și instituțional să facem în așa fel încât Capitala Europeană a Culturii să fie un succes pentru Timișoara, România și Europa. Obiectivul nostru a fost să stabilim prin consens cele mai potrivite proceduri de finanțare a programului cultural și a infrastructurii aferente precum și îmbunătățirea cadrului legal pentru finanțarea proiectelor culturale”, scrie în scrisoarea obținută de Mediafax din surse europene.

De asemenea, cei trei susțin în scrisoare că nu au încredere în actuala conducere a Asociației TM2023 cu privire la faptul că va reuși să implementeze programul cultural.

Ne-am străduit, de asemenea, să reclădim încrederea partenerilor programului, să deblocăm conducerea executivă a Asociației Timișoara 2021-Capitala Europeană a Culturii și să o reconstruim în așa fel încât să acționeze ca un catalizator artistic și coordonator al programului. (…) Am contribuit cu toții la un raport sintetic, critic și la obiect, care a permis să se treacă de la observații descriptive la acțiuni concrete și a inclus remarci foarte necesare despre direcția în care se îndreaptă Programul și cum se poate ameliora. Cu toate acestea, evenimentele recente și acțiunile întreprinse de actorii cheie ai Asociației, nu mai târziu decât ieri, ne fac să reconsiderăm implicarea noastră și eforturile depuse până acuma pentru a reda încredere în această organizație, pentru a o reconstrui în așa fel încât să-și realizeze rolul de coordonator global a Programului Cultural, și pentru a organiza un ecosistem de susținere în jurul ei. Avem mari îndoieli în ceea ce privește capacitatea Asociației să acționeze ca corp executiv al Programului Cultural. De astăzi, o parte din concluziile prezentate în raportul prealabil nu mai sunt valabile”, se mai arată în scrisoare.

Semnatarii cer și o amânare cu 7 – 10 zile a ședinței de monitorizare în așa fel încât să se poată adopta planurile în legătură cu Asociația și viitoarea structură de implementare.

Suntem cu toții foarte conștienți că aceasta este o situație foarte neplăcută pentru comitetul de monitorizare și, de asemenea, pentru echipa dumneavoastră. Dorim să vă asigurăm că angajamentul nostru ferm pentru Capitala Europeană a Culturii și dorința noastră transparență totală sunt motivele care ne împing să vă adresăm această scrisoare”, conchid cei trei.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *