Scrisoare deschisă a Partidul Neoliberal către Comisia Europeană

- in Locale, Politica, Stiri
??????????????????????????????????????????????????????????

Partidul Neoliberal România, președinte Cătălin Beciu, (PN Timiș, președinte Dragoș Anca) a trimis o scrisoare deschisă Comisiei Europene, președintelui Jean-Claude Junker.

Iată întreaga scrisoare: “Stimate domnule Jean-Claude Juncker, vă scriu astăzi pentru a-mi manifestă îngrijorarea față de recentele scandaluri de corupție în care par a fi implicate țări cu vechime în proiectul european.

După debutul mușamalizărilor din Germania anilor 90′, atunci când dosarul de cercetare al cancelarului german s-a închis printr-o minune, a urmat un lung șir de infracțiuni uriașe trecute sub tăcere, toate petrecute cam prin aceleași țări cu pretenția de a fi considerate modele. Apogeul a fost atins recent, prin cele câteva scandaluri legate de o evaziune de peste 60 de miliarde de euro, petrecută în țări care par foarte preocupate de corupția neglijabilă din alte state, în timp ce nu o gestionează foarte bine pe cea a lor. Îngrijorătoare este și discreția autorităților germane în legătură cu firmele auto germane, acestea fiind de asemenea în centrul unui uriaș scandal, asta dacă 60-100 de miliarde euro mai inseamnă ceva. Mă refer la falsificarea testelor de poluare, practică aparent larg răspândită în industria germană și care, prin contagiune, poate afecta și industria auto românească, fiindcă un client asiatic sau din America de Sud ar putea crede că toată industria europeană falsifică teste. De EADS nu mai pomenesc, fiindcă sunt sigur că mi-ați înțeles deja punctul de vedere. Nici de geantă cu 50 de milioane luată de fostul președinte francez de la un dictator libian, fiindcă suma e modestă, prin comparație cu “performanțele” de mai sus.

Întrebarea mea ar fi una simplă: Comisia Europeană va lua vreo poziție în legătură cu aceste teme?

Putem fi siguri că veți condamnă politic aceste fapte grave, măcar cum ați condamnat corupția incomplet dovedită din România și care oricum era de câteva mii de ori mai puțin costisitoare? Europa pare a avea mari probleme de corupție, și nu acolo unde ea le reclamă ci mai degrabă la cei care reclamă. Țara mea este un participant entuziast la proiectul european, dar vrea să știe exact cui s-a alăturat. România – se pare că una dintre cele mai puțin corupte țări europene – are nevoie de acest răspuns”, se arată în scrisoarea deschisă semnată de Cătălin Beciu, președintele PN România.

Gh. M.