Școala profesională duală după model german, la Timișoara

Școala profesională duală după model german, la Timișoara

- in Educatie, Locale, Stiri
0

În prima parte a acestui an, Ministerul Educației Naționale a creat cadrul legislativ pentru organizarea și funcționarea învățământului dual, un pas esențial pentru re-câștigarea locului important al învățământului profesional în conștiința populației și în economia națională.

 Diferitele cluburi economice germane au pornit în întreaga ţară proiecte-pilot care vizează învăţământul dual după model german. La Timișoara, la inițiativa Clubului Economic German Banat, la care a răspuns cu bucurie Colegiul Tehnic Energetic ”Regele Ferdinand I” şi Colegiul Tehnic „Emanuil Ungureanu”, învățământul dual după model german și-a arătat deja necesitatea și succesul – absolvenți al acestui tip de învățământ profesional au putut încă de pe băncile școlii să își efectueze practica în cadrul firmelor, unde acum se bucură de un loc de muncă stabil și bine plătit. Cadrul legislativ actual nu numai că recunoaște importanța acestui tip de învățământ profesional, dar oferă și modalități de susținere a acestuia, care se concretizează atât în beneficiul elevilor – prin acordarea de burse lunare – cât și în acela al școlilor – prin posibilitățile de dotare la nivel înalt a atelierelor școlare.

Pentru a face cunoscute aceste detalii și a aduce împreună actorii importanți în dezvoltarea învățământului profesional dual cu beneficiarii direcți și indirecți ai acestuia – școli, operatori economici, părinți și elevi – Consulatul Republicii Federale Germania la Timișoara și Clubul Economic German Banat, în parteneriat cu Consiliul Județean Timiș și Inspectoratul Școlar Județean Timiș organizează în Sala Multifuncţională a Consiliului Judeţean Timiş, în data de 12 iunie, de la ora 14, un simpozion dedicat acestei teme. Reunit sub numele „Școala profesională duală după model german – între necesitate și șansă“, simpozionul se bucură de susținerea Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană și are ca invitați de marcă pe domnul Hartmut Koschyk, membru al Bundestagului german și pe domnul prof. univ. dr. Pavel Năstase, Ministru al Educației. Organizat sub umbrela Zilelor Culturii și Economiei Germane în Banat, simpozionul este deschis tuturor celor interesați de acest subiect.

Gh. M.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *