Școala de vară de la Gărâna

Școala de vară de la Gărâna

- in Locale, Social, Stiri
0

Teatrul German de Stat Timișoara organizează o nouă ediție a stagiului de perfecționare. Este vorba de cea de-a cincea ediție a Școlii de vară de la Gărâna care va fi organizată în perioada 20 -31 august. Școala de vară de la Gărâna este un program de formare și dezvoltare artistică ce constă în organizarea de ateliere cu actori ai TGST și studenți ai secției de actorie în limba germană de la Universitatea de Vest din Timișoara.

În cadrul atelierelor se urmăresc dezvoltarea și perfecționarea unor aptitudini artistice precum: tehnici de vorbire scenică, respirație și voce, actorie și impostație scenică, antrenarea corpului, elemente de improvizaţie coregrafică și dans contemporan. Una dintre mizele importante ale Școlii de vară este promovarea comunicării interculturale în cadrul realizării proiectelor artistice.

Unul dintre modulele actualei ediții a Şcolii de vară este coordonat de Claudia Hartmann, profesoară acreditată în coordonarea vorbirii, respiraţiei și a vocii, folosind metodele Schlaffhorst-Andersen și Kristin Linklater. Claudia Hartmann este şi actriță, desfăşurându-și activitatea pe parcursul a mai multor ani printre altele la Teatrul Tânăr Bonn, Teatrul din Bochum şi Festivalul Salzburg. De-a lungul timpului, a lucrat la Universitatea de Muzică Detmold, la Universitatea de Arte Folkwang din Essen sau la Universitatea de Muzică şi Artele Spectacolului din Frankfurt.

Un alt modul este condus de Tomislav English, actor, dansator și coregraf profesionist care își desfășoară în prezent activitatea artistică în Bruxelles, Belgia, unde colaborează cu celebra companie de teatru și dans Wim Vandekeybus / Ultima Vez. A studiat la Școala de Dans Contemporan din Londra și la Școala de Balet și Dans Contemporan Rambert din Marea Britanie. A colaborat de-a lungul timpului cu companii precum Teatrul Național din Londra sau cu Temple Studios, cu artiști precum Luca Silvestrini,  AΦE (Aoi Nakamura și Esteban Fourmi) sau Sidi Larbi Cherkaoui. Tomislav English propune ateliere de mișcare și dans contemporan în care sunt examinate procesele instinctive și evoluționare ale organismului uman, în relație cu mișcarea solo, locomoția, relația cu partenerul și practicile performative.

Școala de vară de la Gărâna a fost inițiată în 2009 de Teatrul German. Până acum au avut loc patru ediții, în 2009, 2010, 2014 și 2015, cu artiști și pedagogi din Germania, Statele Unite și România. Proiectul este organizat cu sprijinul Municipiului Timișoara și al Comunei Brebu Nou –se arată în comunicatul Teatrului German Timişoara.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *