Școala de soiuri de la USAMVB Timișoara – un concept unic în România

Școala de soiuri de la USAMVB Timișoara – un concept unic în România

- in Educatie, Locale, Slider, Stiri
0

Școala de soiuri din cadrul din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului (USAMVB) Regele Mihai I al României Timișoara va avea experiențe cu peste 140 de soiuri, în 2015.

„Am adunat o bază foarte mare de date. Avem semănate soiuri de orz, grâu, triticale si fertilizare la grâu, iar în primăvară semănăm experimental hibrizi de porumb, floarea soarelui și sorg și avem fertilizare la porumb. Noi credem în valoare colaborării, între oameni. Vrem ca rezultatele în fermă să fie mai bune pentru fermieri, atunci e mai bine pentru toți și toți au de câștigat și furnizorii și cei care consumă produsele”, a spus ing. Octavian Guler, întemeietorul Școlii de soiuri de la USAMVB Timișoara.

Școala de soiuri înseamnă expunerea comparativă a mai mai multor soiuri, ori hibrizi în condiții de câmp și în condiții diferite de fertilizare, de tratament și de lucrări tehnologice. În final are loc evaluarea producției. Trebuie amintit că în 2014 nu a fost aplicat niciun fel de tratament chimic plantelor. S-a dorit verificare rezistenței genetice a fiecărui soi la boli și dăunători.

„Utilizăm tipuri diferite de îngrășăminte în formule variate, inclusiv cu privire la cost. Luăm un îngrășământ scump și îl comparăm cu unul ieftin, dar la aceeași unitate de preț. Vom vedea care este mai profitabil. Școala de soiuri este un concept unic în România, unde se prezintă experimental un număr mare de soiuri în condiții reale de câmp. Școala îi unește pe fermieri le oferă un cadru une ei se întâlnesc pentru a schimba idei și opinii. În plus vrem să prezentăm rezultate concrete despre producțiile realizate pe terenurile Stațiunii de Cercetări Didactice ale USAMVB Timișoara. Vrem un dialog cu fermierii în ceea ce privește problemele cu care ei se confruntă și să găsim soluții împreună. Fără dialog și unitate, fără o competiție constructivă, nu distructivă, nu vom avea o agricultură sustenabilă și vom fi copleșiți din exterior”, a spus Alexander Degianski, directorul Stațiunii de Cercetare.

Prof. univ. dr. Paul Pârșan, rectorul universității, a reiterat ideea că USAMVB Timișoara dorește să fie partenera fermierilor.

„Obiectivul nostru este să producem specialiști foarte buni, să ridicăm standardul de pregtire al studenților și să fim partenerii fermierilor, fie că sunt în vegetal sau în zootehnie. Vrem să legăm pregătirea studenților de practică, astfel încât atunci când studenții termină universitatea să își poată practica meseria cum trebuie.  Doresc să spun că activitatea domnului ing. Guler este un stimulent foarte bun  pentru studenți. Ceea ce face ing. Guler la Școala de soiuri este foarte spectaculos”, a spus rectorul Pârșan.

Gh. M.