Școală altfel la Anina – excursie pe “Semeringul bănățean” în loc de ore de geografie

Școală altfel la Anina – excursie pe “Semeringul bănățean” în loc de ore de geografie

- in Fără categorie, Recomandari
0

Micuțul oraș minier din Banatul montan, Anina, dă lecții despre cum se desfășoară orele de istorie, geografie sau religie. Mai mulți copii ai centrului de tineret  “Sfântul Voievod Ștefan cel Mare au făcut o excursie unică pe probabil cea mai spectaculoasă line de cale ferată din România: Anina – Oravița. Ruta de 34 de kilometri pe care o parcurgi cu mașina în jumătate de oră înseamnă pe linia ferată aproape trei ore. Trei ore de spectacol în care ai prilejul să vezi tot ce nu ai putea vedea la o călătorie cu trenul, indiferent în ce direcție ai merge în România.

 

Una din  primele linii ferate din România, Oravița – Anina a fost la un pas să se închidă datorită în special lipsei de călători plătitori. Copiii centrului de tineret  “Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” din Anina au avut prilejul să admire peisajele de poveste dintre cele două orășele din Caraș-Severin. Foarte scurtă, linia feroviară Anina – Oravița, are nu mai puțin de 14 tuneluri și 10 viaducte. Este o linie de tren considerată unică nu numai în România, dar și în întreaga Europă.

Lecția generală de istorie și geografie a continuat la Oravița, unde micuții din Anina au vizitat “Lacul Mare”, primul lac debaraj de pe teritoriul României., alături de “Lacul Mic” actualmente secat. A urmat imediat o vizită la teatrul “Mihai Eminescu” din Oravița, iar elevii din Anina au fost duși ulterior la cea mai veche farmacie din România.

De la geografie și istorie, elevii de la Anina au trecut rapid la… religie. Aceștia au vizitat biserica : “Adormirea Maicii Domnului” din Oravița. Excursia a o fost organizată la inițiativa preotului Horia Mailat, părinteparoh de la Biserica “Sfânta Treime Steierdorf – Anina”. Elevii au fost însoțiți în pelerinajul lor și de preotul Marius Negoiță, ce păstorește în două dintre cartierele Aninei: Celnic și Brădet.