Schimb de experiență între medicii unguri și timișoreni în tratamentul cancerului colului uterin și colorectal

Schimb de experiență între medicii unguri și timișoreni în tratamentul cancerului colului uterin și colorectal

- in Actualitate, Locale, Sanatate, Stiri
0

Zilele acestea, medicii chirurgi ginecologi și gastroenterologi de la Spitalul Municipal Timișoara și de la Universitatea din Szeged, Departamentul de Oncoterapie, s-au reunit la hotelul Boavista din Timișoara, într-un workshop și schimb de experiență în ceea ce privește diagnosticul și tratamentul cancerului colului uterin și colorectal.

Obiectivul general al proiectului este îmbunătățirea serviciilor de sănătate în cele trei instituții de sănătate din județele Timiș și Csongrad pentru prevenirea, diagnosticul și tratamentul cancerului colului uterin și colorectal în beneficiul populației Timiș-Csongrad printr-o abordare incluzivă și modernă.

Spitalul Municipal Timișoara a achiziționat deja Turnul de laparoscopie 3D-4K. Este singurul aparat de acest gen din România. Colegii medici de la Ginecologie realizează deja operații laparoscopice cu ajutorul acestui echipament ultraperformant. Am mai achiziționat un sterilizator cu plasmă, care ajută la sterilizarea accesoriilor pentru intervențiile laparoscopice. S-a finalizat și achiziționarea unui computer tomograf performant în valoare de 600.000 euro, care va fi instalat în secția de Obstretică-Ginecologie și va deservi tot Spitalul Municipal”, a explicat dr. Olimpia Oprea, managerul Spitalului Municipal Timișoara.

Proiectul este foarte bun, fiindcă facem un schimb de experiență cu colegii medici de la Szeged care tratează aceleași patologii. În al doilea rând pornim un program de screening a cancerului de colon care reprezintă o mare problemă de sănătate. Colegii din Ungaria au început un asemenea program național. Vom învăța din experiența loc. Vrem să dăm și un avertisment populației din Timiș pentru a merge la medic și a descoperi posibila maladie în stadii incipiente când se poate vindeca cu succes. Cancerul de colon se află pe locul 2, în rândul cancerelor. Așadar este o problemă de sănătate publică. În momentul în care simptomele sunt zgomotoase și sperie pacientul boala este avansată. Screeningul se adresează populației fără simptome. Când persoana a trecut de 50 de ani ar trebui să își facă un cadou o astfel de investigație de colonoscopie”, a declarat prof. univ. Ioan Sporea, șeful clinici de Gastroenterologie de la Spitalul Județean Timișoara, marți 8 octombrie.
Gh. M.