Sânzienele sau Dragaica sărbătorite, vineri, la Săcălaz

Sânzienele sau Dragaica sărbătorite, vineri, la Săcălaz

- in Locale, Social, Stiri
0

Vineri, 24 iunie, de la ora 17.00, la Săcălaz, la 10 km de Timișoara, umaniștii din Timiș sărbătoresc Sânzienele 2022.

Maria Grapini a explicat: “Liderul umanist de la Sacălaz și membru in biroul judetean al filialei PUSl Timiș, organizează această manifestare tradițională. Cornel Mureșan este un susținător al tradițiilor și le-a transmis  și baiatului lui. Umanistul Cornel și toată familia poartă cu mandrie costumul popular și toți păstrează și țin cu mândrie sarbatorile creștine și tradiționale“.

În calendarul popular, ziua de 24 iunie este cunoscută sub denumirea de sărbătoarea Sânzienelor sau Drăgaica. Deși sunt asociate Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, Sânzienele își au originea într-un străvechi cult solar. Sânzienele erau considerate ca fiind reprezentări fitomorfe (florile de Sânziene) și divinități antropomorfe.

Sânzienele erau apreciate a fi niște femei frumoase, adevărate preotese ale soarelui sau divinități nocturne ascunse prin pădurile întunecate, neumblate de om. Îndrăgita manifestare va fi organizată de umaniștii din Timișoara și sunt invitați să participe cât mai mulți bănățeni, iubitori de tradiții folclorice și de bună dispoziție.
G. M.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *