Sancţiuni pentru nerespectarea legii apelor, în Spaţiul Hidrografic Banat

Sancţiuni pentru nerespectarea legii apelor, în Spaţiul Hidrografic Banat

- in Administratie, Locale, Stiri
0

Administraţia Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) prin Serviciul “Inspecţia Bazinală a Apelor” a efectuat până la sfârşitul trimestrului al treilea al anului în curs 553 de controale tematice, în Spaţiul Hidrografic Banat.

Inspecţiile au fost (planificate) la agenţii economici care exploatează MHC-uri, la agenţii economici care desfăşoară activitatea de extragere a agregatelor minerale, la acumulări, baraje categoria C şi D, iazuri de decantare, la agenţii economici sau instituţii publice care exploatează alimentări cu apă centralizate şi staţii de epurare. A fost controlată şi starea de salubrizare a malurilor cursurilor de apă, precum şi instituţiile publice care administrează poduri, podeţe şi subtraversări.

În urma controalelor au fost aplicate 18 sancţiuni contravenţionale, după cum urmează: un avertisment pentru extragerea agregatelor minerale din afara perimetrului avizat, 9 avertismente pentru executarea de lucrări (ziduri de sprijin, garduri, podeţe, lucrări de barare a cursurilor de apă, depozitare material de umplutură) în albii, pe maluri şi în zona de preotecţie a cursurilor de apă, fără a deţine acte de reglementare din punctul de vedere al gospodăririi apelor, 6 avertismente pentru nerespectarea măsurilor dispuse în procesele verbale de constatare anterioare şi 2 amenzi în valoare de 7000 de lei pentru traversarea cu autoturisme pe pista de cicloturism.

Cetăţenii trebuie să înţeleagă că apa este o resursă vulnerabilă şi limitată, nu un produs comercial oarecare, de aceea trebuie protejat si apărat ca atare. Legea Apelor trebuie respectată de fiecare şi orice abatere, în funcţie de gravitatea ei,  este sancţionată financiar. Amenzile sunt mari, iar cei care nu doresc să se conformeze legii, vor scoate din buzunar  minimum 6500 de lei, mergând până la 25000 lei, şi asta doar pentru persoanele fizice. Pentru persoanele juridice amenzile sunt mult mai mari, ele putând ajunge până la 80.000 de lei“, a spus Titu Bojin, directorul ABA Banat.

Au fost efectuate şi 257 de controale neplanificate privind respectarea actelor de reglementare în domeniul gospodăririi apelor, controale în urma autosesizării şi pentru rezolvarea sesizărilor primite de la persoane fizice.

Gh. M.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *