Sănătatea la un clik distanță, în Timiș

Sănătatea la un clik distanță, în Timiș

- in Locale, Sanatate, Stiri
0

Fundația Filantropia Timișoara, în parteneriat cu fundația de Ajutor Medical Profilaxis, implementează proiectul “Sănătatea la un clik distanță”, pentru crearea unei rețele de telemedicină la nivel național, prin care persoane neasigurate sau aflate în zone lipite de servicii medicale, persoane nedeplasabile, să poată beneficia de consultații medicale de specialitate.

Obiectivul general al proiectului este crearea unei rețele naționale de servicii medicale de specialitate oferite prin telemedicină, pentru pacienți aflați îndeosebi în zona rurală, la distanță semnificativă față de servicii medicale specializate, sau pentru pacienți nedeplasabili. Sistemul presupune funcționarea unei stații fixe, (în cazul de față în Timișoara), unde medicii specialiști recepționează consultația/investigația (pe un desktop), putând realiza toate măsurătorile specifice, comunicând și vizualizând pacientul aflat la distanță, cu ajutorul unui webcam. Stația periferică/mobilă, unde se află pacientul, presupune un set de echipamente medicale de investigație dedicate pentru telemedicină, și prezența unui medic rezident, care are contact cu pacientul, manevrează echipamentele și transmite consultația către medicul specialist aflat la distanță.

Ca prim pas în realizarea acestei rețele naționale, în 2019, cu sprijinul financiar al unei societăți comerciale s-a pus în funcțiune o stație periferică în localitatea Făget din județul Timiș, care va transmite consultațiile către stația fixă/medicii specialiști din Timișoara, între cele două localități fiind o distanță de 70 km. Consultațiile sunt transmise din cabinetul din Făget, dar în a doua parte a anului, stația s-a transformat și în “stație mobilă” mergând în satele înconjurătoare, care au nevoie de servicii medicale.

Începând cu luna mai, ușa cabinetului de consultații prin telemedicină din Făget a fost deschisă de peste 120 de pacienți, majoritatea în vârstă și/sau neasigurați.